Μισό δισ. για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια θα διαχειριστεί η ΕΑΤΕ

Μισό δισ. για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια θα διαχειριστεί η ΕΑΤΕ

Πρόκειται για κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης — Η πρώτη εκταμίευση ύψους 150 εκατ. θα γίνει εντός 20 ημερών.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαχειριστεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρώην ΤΑΝΕΟ) για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια, με βάση σύμβαση που υπεγράφη την Παρασκευή. Τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης με τον πρόεδρο και τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΑΤΕ Χάρη Λαμπρόπουλο και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκου Μαντζούφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, θα γίνει εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Συνολικά, τα 500 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από την ΕΑΤΕ στα επενδυτικά σχήματα έως και την 30ή Ιουνίου 2026, σύμφωνα με τα ορόσημα που έχουν εγκριθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της σύμβασης θα υλοποιηθεί έργο με τίτλο «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)» για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη δημιουργία δύο σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση και υποστήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων, την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων, την αύξηση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.

1. Q-Equity. Στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, στα επενδυτικά σχήματα.

Στόχος του Q-Equity είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

2. InnovateNow. Στο δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα κατευθυνθούν 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 60%, στα επενδυτικά σχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την πραγματοποίηση κάθε επένδυσης σε επιλέξιμη επιχείρηση το ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής δεν θα ξεπερνάει το 50% της εν λόγω επένδυσης.

Στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά και η τόνωση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) τεχνολογιών αιχμής.

Ο στόχος αυτός, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, δίνει ώθηση και στα ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα για κλιμάκωση της ερευνητικής δραστηριότητας, βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προωθεί την εξαγωγική δραστηριότητα και δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, που έφυγε από τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή