Αττική: Στα 1.880 ευρώ/τ.μ. η μέση τιμή πώλησης κατοικίας

Αττική: Στα 1.880 ευρώ/τ.μ. η μέση τιμή πώλησης κατοικίας

Στο επίπεδο των 1.880 ευρώ/τ.μ. διαμορφώθηκε η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο των 1.880 ευρώ/τ.μ. διαμορφώθηκε η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν δηλαδή γίνει εμφανής η επίδραση της πανδημίας στην αγορά κατοικίας, το φετινό επίπεδο τιμών πώλησης είναι υψηλότερο κατά 12,3%. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI) του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.

Ωστόσο, από περιοχή σε περιοχή καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, στα νότια προάστια και στον Πειραιά παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, με 10% και 11,1% αντιστοίχως, σε σχεδόν 3.000 ευρώ/τ.μ. και 1.670 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, ηπιότερη είναι η φετινή αύξηση στο υπόλοιπο της Αττικής με 4,3%, σε 1.710 ευρώ/τ.μ. Στα βόρεια προάστια σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 7%, ανάλογη του κέντρου της Αθήνας (7,1%), με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται σε 2.540 ευρώ/τ.μ. και 1.667 ευρώ/τ.μ. αντιστοίχως. Πανελλαδικά, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον Νομό Λαρίσης με 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται πλέον σε 1.120 ευρώ/τ.μ.

Οι τιμές αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από το 2018 έως το τέλος του 2021 οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 30% στην Αττική και 20,8% σε πανελλαδικό επίπεδο. Το 2021 η αύξηση των τιμών στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 7,1%, με τον ρυθμό της ανόδου να επιταχύνεται σημαντικά, καθώς το 2020 η άνοδος είχε διαμορφωθεί σε 4,5%. Στην Αττική το 2021 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1%, από 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019.

Προς το παρόν φαίνεται πως η ζήτηση στην αγορά κατοικίας δεν έχει επιβραδυνθεί ιδιαίτερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο στελέχη της αγοράς έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι είναι πιθανή μια ηπιότερη αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της επικράτησης περισσότερο αρνητικής ψυχολογίας μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και το κύμα ανατιμήσεων, όχι μόνο της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά ακόμα και ειδών πρώτης ανάγκης. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, στην αγορά ακινήτων θα πρέπει να αναμένονται συνέπειες από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, η άνοδος των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους είναι πιθανό να προκαλέσει μετακύλιση μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση παρατεταμένης πληθωριστικής πίεσης είναι πιθανή η στροφή των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού. Πάντως, οι αναλυτές της Alpha Bank συμπληρώνουν ότι παρότι μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση της ανοδικής πορείας της κατασκευαστικής δραστηριότητας, τελικά αυτή δεν θα ανακοπεί, ενώ και οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή