Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τροπολογία – λύση στη γραφειοκρατία του ΤΑΠ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τροπολογία – λύση στη γραφειοκρατία του ΤΑΠ

Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να αποτρέψει μια νέα εμπλοκή στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξαιτίας της γραφειοκρατίας στην έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ από τους δήμους.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποτροπή της αναστάτωσης που αναμένεται να προκύψει στην αγορά ακινήτων, μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου να «παγώσει» για ένα μήνα τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων, έχει στόχο τροπολογία την οποία το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να καταθέσει άμεσα.

Το «πάγωμα» των πράξεων μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) έως και τις 4 Μαΐου αποφασίστηκε ως διαμαρτυρία στις νέες διατάξεις που θεσπίστηκαν πριν από μερικές ημέρες από το ΥΠΕΣ και αφορούν τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ.

Συγκεκριμένα, οι συμβολαιογράφοι δύνανται να εισπράττουν ποσό ίσο με το 3‰ της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και να το καταθέτουν ηλεκτρονικά ως εγγύηση στον αρμόδιο δήμο έως ότου εκκαθαριστεί το ακριβές ποσό της οφειλής ΤΑΠ ώστε να μην καθυστερεί η διαδικασία μεταβίβασης. Το ποσό της εγγύησης μπορεί να καταβάλλεται είτε από τον πωλητή είτε από τον αγοραστή. Τα αποδεικτικά κατάθεσης των ποσών αυτών θα υποκαθιστούν τις βεβαιώσεις χορήγησης ΤΑΠ, επιτρέποντας την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Η πρόβλεψη αυτή αφορά όσες περιπτώσεις βεβαιώσεων καθυστερούν πέραν των πέντε ημερών.

Οι συμβολαιογράφοι απειλούν ότι δεν θα κάνουν πράξεις για ένα μήνα εάν δεν λυθεί το ζήτημα του πιστοποιητικού ΤΑΠ.

Σύμφωνα ωστόσο με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και στην οποία προβλέπεται ότι οι πολίτες –χωρίς τη μεσολάβηση των συμβολαιογράφων– θα αποδίδουν το ποσό της εγγυοδοσίας στους δήμους απευθείας, προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία του ακινήτου και μέχρι την έκδοση της μη οφειλής του πιστοποιητικού ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Το ποσό θα πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του αρμόδιου δήμου, τον αριθμό του οποίου κάθε ΟΤΑ Α βαθμού (Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης) οφείλει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Οι συμβολαιογράφοι έχουν εξαγγείλει το «πάγωμα» των συμβολαιογραφικών πράξεων, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, καθώς δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για τη διαδικασία της καταβολής της εγγυοδοσίας, τη σύνδεση της εγγυοδοσίας με το υπό μεταβίβαση ακίνητο ή της διαδικασίας επιστροφής των χρημάτων της εγγύησης όπου απαιτηθεί. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι η διακίνηση χρηματικών ποσών που αφορούν την εγγύηση του 3‰ από τον λογαριασμό των συμβολαιογράφων και προς αυτόν, στην περίπτωση της επιστροφής της εγγύησης, δημιουργεί έντονα νομικά και φορολογικά ζητήματα από τυχόν ελέγχους είτε της ΑΑΔΕ είτε της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Παράλληλα, η αξία του 3‰ υπολογίζεται είτε στην αξία πώλησης είτε στην αντικειμενική αξία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν προκρίνεται η υψηλότερη, δημιουργώντας και στο σημείο αυτό ασάφεια και σχετική ευθύνη του συμβολαιογράφου.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Εσωτερικών –το οποίο ωστόσο δρομολογεί την αλλαγή της διάταξης– τονίζει ότι η ρύθμιση έγινε σε συνεννόηση με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς υπήρχε διαπιστωμένο πρόβλημα στους μεγάλους δήμους της χώρας όπως στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και σε τουριστικούς δήμους με σημαντική ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων. «Για τη ρύθμιση αυτή είχε διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της ηγεσία των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. «Ωστόσο, και παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά μετά την ψήφιση του εν λόγω άρθρου, υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη συμβολαιογραφικών συλλόγων αναφορικά με την εμπλοκή συμβολαιογράφων στην περιγραφόμενη διαδικασία εγγυοδοσίας», συμπληρώνουν.

Εκτός από την τροποποίηση των διατάξεων περί των βεβαιώσεων ΤΑΠ, οι συμβολαιογράφοι ζητούν να παρασχεθεί παράλληλα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εγγραφής πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με την αυτοπρόσωπη παρουσία και την αναστολή των διατάξεων που προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων αυτών. Αυτό γιατί υφίστανται πλείστα άλυτα προβλήματα στη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρισης μεγάλου αριθμού συμβολαιογραφικών πράξεων, λόγω δυσλειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Στα αιτήματα των συμβολαιογράφων περιλαμβάνεται και η αναπροσαρμογή των συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων και η πρόβλεψη αμοιβής για τις πρόσθετες εργασίες που τους έχουν ανατεθεί με τους πρόσφατους νόμους για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και για τις εργασίες που διεκπεραιώνουν για λογαριασμό των πωλητών ακινήτων στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων. Τέλος, ζητείται η παράταση του χρόνου λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Αθηνών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ένταξή του στο ελληνικό κτηματολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή