Καθαρές ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΔΕΗ το 2021

Καθαρές ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΔΕΗ το 2021

Στα 871,7 εκατ. τα EBITDA, κατά 22,7% αυξήθηκε ο τζίρος, στα 5,7 δισ. ευρώ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθαρές ζημίες ύψους 18,4 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2021 για τη ΔΕΗ, έναντι κερδών 19,5 εκατ. ευρώ το 2020, καθώς, μεταξύ άλλων, παρείχε και εκπτώσεις προς τους πελάτες της συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο παρέμειναν σταθερά και εντός των στόχων που είχαν τεθεί, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΔΕΗ που διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ (+0,8%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το EBITDA από την παραγωγή ανήλθε σε 643 εκατ. ευρώ (από -145 εκατ. ευρώ), ενώ από τη διανομή υποχώρησε ελαφρώς (-7%) και διαμορφώθηκε σε 409 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης αυξήθηκε κατά 22,7%, στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο σε ποσοστό 28%, στα 4,8 δισ. ευρώ, κατέγραψαν οι λειτουργικές δαπάνες ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών για αγορά καυσίμων και ενέργειας. Επίσης, οι συνολικές επενδύσεις το 2021 διαμορφώθηκαν σε 438 εκατ. ευρώ έναντι 376,5 εκατ. το 2020.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η στήριξη των πελατών της ΔΕΗ ήταν εφικτή λόγω της οικονομικής εξυγίανσής της, που ξεκίνησε από το 2019, καθώς και από την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου, η οποία της επέτρεψε να απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους των ανατιμήσεων από τη διεθνή κρίση για το σύνολο των πελατών της. Ετσι, η έκπτωση 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας, απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (περίπου 3,5 εκατ. πελάτες) και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια. Εδωσε ακόμη τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες της, που το επέλεξαν, να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια για ένα χρόνο.

Εκπτώσεις 800 εκατ. ευρώ προς τους πελάτες της παρείχε το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς.

Η εικόνα της κρίσης αντανακλάται στα μεγέθη του δ΄ τριμήνου, με τη ΔΕΗ να εμφανίζει αυξημένα κατά 255% καθαρά κέρδη, στα 24 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020 και ενισχυμένο κατά 78% κύκλο εργασιών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 45%, στα 245 εκατ. ευρώ. «Το 2021 ήταν μια χρονιά σημαντικών οροσήμων για τη ΔΕΗ. Επανήλθαμε στις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρήσαμε στην έναρξη της δραστηριότητάς μας στην ηλεκτροκίνηση με τη ΔΕΗ Blue, συμφωνήσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, προχωρήσαμε στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, λάβαμε μια ακόμα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ενώ επίσης σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο στις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Η πρόσφατη γεωπολιτική κρίση έφερε την Ευρώπη και τη χώρα μας σε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, που όμοιά της δεν έχει παρουσιασθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΔΕΗ, από τη μία οφείλει να συνεχίζει τις απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα που θα βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, και από την άλλη οφείλει να στηρίζει τους πελάτες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας την καθετοποιημένη της θέση.

Για το 2022, και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Γιώργος Στάσσης.

Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί για υπερκέρδη

«Με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, η ΔΕΗ παρέμεινε συνεπής στον κοινωνικό της ρόλο, παρέχοντας συνολικές εκπτώσεις 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Δίχως την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής εξυγίανσης, η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει όχι μόνο εκπτώσεις, αλλά θα κινδύνευε η ίδια η βιωσιμότητά της. Τα επόμενα έτη η ΔΕΗ θα επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της, επενδύοντας σε ΑΠΕ και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις επενδύσεις αυτές θα είναι σε θέση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό της ρόλο, προσφέροντας καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εποχή των ανεύθυνων και εγκληματικών αυτοσχεδιασμών, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες, έχει περάσει χωρίς επιστροφή. Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημίες ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών», σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή