To πιο λεπτό ρολόι στον κόσμο

To πιο λεπτό ρολόι στον κόσμο

To πιο λεπτό ρολόι στον κόσμο σήμερα είναι το Octo Finissimo Ultra του ιταλικού οίκου πολυτελών κοσμημάτων Bulgari, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ τιμάται 400.000 ευρώ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πιο λεπτό ρολόι στον κόσμο σήμερα είναι το Octo Finissimo Ultra του ιταλικού οίκου πολυτελών κοσμημάτων Bulgari, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ τιμάται 400.000 ευρώ. Ουσιαστικά εκτόπισε το μέχρι πρότινος λεπτότερο, που είναι δημιούργημα της Piaget, φέρει την επωνυμία Altiplano Ultimate Concept Watch, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη διεθνή αγορά το 2018. Το, δε, πάχος του δεν υπερβαίνει τα 2 μιλιμέτρ, κάτι το οποίο επετεύχθη περιορίζοντας το βάρος του – κι αυτό έγινε χρησιμοποιώντας την κάσα του ρολογιού ως βασική πλάκα. Οπερ σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η ανάγκη για έναν ξεχωριστό μηχανισμό εφόσον ολόκληρο το ρολόι είναι ο μηχανισμός και το καντράν βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο. Οπως αναφέρει ο συντάκτης Τζακ Φόρστερ σε σχετικό άρθρο του Bloomberg, που αρχικά δημοσιεύθηκε στην ειδικευμένη για ρολόγια ιστοσελίδα hodinkee.com, «πάντα πίστευα ότι το Piaget Altiplano Ultimate Concept Watch ήταν η τελευταία λέξη του επίπεδου ρολογιού και συνιστούσε μια σουρρεαλιστική εμπειρία το να το φοράς – μία από τις επιτυχέστερες περιγραφές που διάβασα ποτέ από αναγνώστη της hodinkee.com ήταν ότι περισσότερο θυμίζει φωτοτυπία ρολογιού παρά κανονικό ρολόι. Κι αν εγώ ήμουν η Piaget, θα το εξελάμβανα ως κομπλιμέντο».

Octo Finissimo Ultra

Το Octo Finissimo Ultra του οίκου Bulgari έχει πάχος 1,8 μιλιμέτρ και κοστίζει 400.000 ευρώ.

Αλλά ως γνωστόν, τα ρεκόρ δεν μένουν στην αιωνιότητα. Στις αρχές της εβδομάδας ο γνωστός οίκος κοσμημάτων και ωρολογίων Bulgari ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα ακόμα πιο λεπτό αντικείμενο πάχους μόλις 1,8 μιλιμέτρ, το Octo Finissimo Ultra. Και όπως γίνεται αντιληπτό, δεν πρόκειται για ένα ευρείας κατανάλωσης προϊόν. Ο οίκος κατασκεύασε μόλις δέκα κομμάτια. Ο Φραμπρίτσιο Μπουοναμάζα Στιλιάνι, εκτελεστικός διευθυντής Δημιουργίας Προϊόντων του Bulgari, είπε, αναφερόμενος στο ρολόι, πως πρόκειται μέχρι στιγμής για το δυσκολότερο έργο που ανέλαβαν. Προσέθεσε ακόμα ότι υπήρξε η πιθανότητα το Octo Finissimo Ultra να γινόταν ακόμα λεπτότερο στο 1,5 μιλιμέτρ, αλλά αυτό είχε τον κίνδυνο να θυσιαστεί σε σημαντικό βαθμό το πόσο πρακτικό θα ήταν. Αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω ρολόι ακολουθεί την ίδια βασική στρατηγική της Piaget, η οποία χρησιμοποιήθηκε για το Altiplano Ultimate Concept Watch. Με απλά λόγια, όλα τα εξαρτήματά του συμπιέστηκαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό εντός του ίδιου πλαισίου, ενώ ειδικότερα το πίσω μέρος της κάσας χρησιμοποιήθηκε ως η βάση του μηχανισμού. Μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το τιτάνιο και το καρβίδιο του βολφραμίου (υλικό σκληρότερο και πυκνότερο από τον χάλυβα), ενώ το λεπτότατο ρολόι έλαβε σάρκα και οστά σε συνεργασία του Bulgari με την εταιρεία Concepto. Κι ενώ η βασική ιδέα του να γίνει η κάσα του ρολογιού η βάση του μηχανισμού ήταν αναντικατάστατη, ο κ. Στιλιάνι επισήμανε πως, όταν παρουσιάστηκε από την Concepto το πρώτο σχέδιο ρολογιού, «το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έμοιαζε με άλλο ρολόι».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το να κατασκευαστεί ένα τέτοιο πάρα πολύ λεπτό αντικείμενο φανερώνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία συνίσταται στο να συμβιβάσει το ακραία επίπεδο στοιχείο με έναν εύλογο βαθμό ακρίβειας και αξιοπιστίας. Η θεμελιώδης ιδέα, όπως προαναφέρθηκε, χρονολογείται από το 1986, όταν η Audemars Piguet κατασκεύασε ένα αυτόματο ρολόι τουρμπιγιόν ονόματι caliber 2870 (ο μηχανισμός είναι ορατός από το καντράν και όχι από την πίσω πλευρά, ενώ η συνεχής κυκλική κίνηση παραπέμπει σε καρουζέλ και θεωρείται πως έχει τεχνική υπεροχή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή