Στο πετρέλαιο της Βραζιλίας στρέφονται οι ΗΠΑ

Στο πετρέλαιο της Βραζιλίας στρέφονται οι ΗΠΑ

Η Βραζιλία σχεδιάζει να αυξήσει την εξόρυξη πετρελαίου έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βραζιλία σχεδιάζει να αυξήσει την εξόρυξη πετρελαίου έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Αργεντινή επιδιώκει να ανεβάσει ταχύτητα στην άντληση σχιστολιθικού αερίου. Βασικός λόγος για τα σχέδια των δύο χωρών είναι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, το οποίο παράλληλα ενισχύει τον πληθωρισμό, όπως σχετικώς αναφέρει η Deutsche Welle. Εμπόδιο στις επιδιώξεις Βραζιλίας και Αργεντινής είναι, ωστόσο, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών. Aπό πλευράς της, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το πετρέλαιο της Βραζιλίας θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει τις ελλείψεις στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία. Πέρυσι η Petrobras εξήγαγε 1,2 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, καθιστώντας τη Βραζιλία πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στη Νότια Αμερική. Επειδή όμως η χώρα δεν διαθέτει κατάλληλα διυλιστήρια, είναι υποχρεωμένη να εισάγει, παρά τα υπάρχοντα αποθέματα, το 30% των αναγκών της σε καύσιμα. Ο Ροντρίγκο Λεάιο, από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Πετρελαίου και Αερίου, εξηγεί: «Τους τελευταίους μήνες η Petrobras αύξησε την παραγωγή στα διυλιστήρια, αυξάνοντας παράλληλα κατά τι και τις εισαγωγές ελαφρού πετρελαίου που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεών της. Πληρώνουμε σήμερα το τίμημα για την απουσία επενδύσεων στις υποδομές την τελευταία εξαετία».

Η Αργεντινή

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα στη γειτονική Αργεντινή λόγω ανεπάρκειας σύγχρονων υποδομών. Ειδικότερα, στην Παταγωνία εντοπίζονται τα δεύτερα σε όγκο αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Νταρίο Μαρτίνες, δήλωσε πρόσφατα ότι για την αύξηση παραγωγής αερίου δεν υπάρχουν περιορισμοί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, εξειδικευμένος σε ενεργειακά ζητήματα, Νίκολας Γκαντίνι: «Η Αργεντινή δεν διαθέτει δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου από τις περιοχές εξόρυξης στα λιμάνια. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι απώλειες σε εισαγωγές ρωσικής ενέργειας». Πέραν τούτου, οι επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου έχουν φθάσει και στη Λατινική Αμερική. Τέλος, σημειώνεται πως στην Αργεντινή, η οποία περνάει χρόνια οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός της τάξης του 50% αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή