Παράταση ζωής σε λιγνιτικές μονάδες

Παράταση ζωής σε λιγνιτικές μονάδες

Η ενεργειακή κρίση αλλάζει προσωρινά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων Αγ. Δημήτριος 5 και Μελίτη, και λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με λιγνίτη μέχρι το 2028 έναντι του 2025 που προγραμματίζει η ΔΕΗ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πάντως ότι ο στόχος της πλήρους απολιγνιτοποίησης παραμένει.

Μιλώντας από την Κοζάνη και τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας προσωρινής τροποποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης εξαιτίας της μεγάλης ανατροπής που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος, όπως είπε, οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή, για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. «Σε μια αχαρτογράφητη συγκυρία, η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Να προσαρμόζεται δηλαδή στις πρόσκαιρες απαιτήσεις, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. «Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο και σε αυτό το περιβάλλον είναι επίσης βέβαιο ότι η νέα μονάδα την οποία κατασκευάζει η ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα για τα επόμενα χρόνια. Εκτιμώ, το πιο πιθανό, έως το 2028», τόνισε και συμπλήρωσε: «Και αν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες παλιές μονάδες της ΔΕΗ, όπως η Μελίτη, ο Αγιος Δημήτριος 5, αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, αλλά και ανάλογα φυσικά με τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».

Η παράταση αφορά τις λιγνιτικές μονάδες Αγ. Δημήτριος 5 και Μελίτη – Λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με λιγνίτη.

Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, το 2021 αποσύρθηκαν από το σύστημα οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ για το 2022 είχε προγραμματιστεί η απόσυρση των μονάδων Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4. Οι τελευταίες μονάδες που θα έβγαιναν από το σύστημα το 2023 ήταν ο Αγ. Δημήτριος 5, η Μελίτη 1 και η Μεγαλόπολη 4, ενώ από το 2025 και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που αναμένεται να μπει στο σύστημα το φθινόπωρο, θα λειτουργούσε με φυσικό αέριο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τον περασμένο Νοέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παράταση των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 μέχρι το 2025, όπως και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη. Το ΥΠΕΝ κάνοντας δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, έδωσε παράταση ζωής στις εν λόγω μονάδες μέχρι και το 2025. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ διέβλεπε κίνδυνο επάρκειας ρεύματος σε περιόδους αιχμής, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες μονάδες φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στην ομιλία του ότι ο λιγνίτης είναι συγκυριακά φθηνότερος από το φυσικό αέριο και απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι «όσα χρόνια κυβερνούσε, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%». Επανέλαβε, τέλος, πολλές φορές στην ομιλία του ότι η προσαρμογή αυτή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν καθυστερεί, δεν αναβάλλει και δεν μειώνει σε καμία περίπτωση όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. «Οπως σας έχω πει πολλές φορές, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτές τις πολιτικές μας θα τις υλοποιήσουμε και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επομένη θα είναι καλύτερο από το παρελθόν της και καλύτερο από το παρόν της», είπε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή