Ελληνικό: Μεγάλη ζήτηση για τις κατοικίες της Lamda

Ελληνικό: Μεγάλη ζήτηση για τις κατοικίες της Lamda

Αναμένει έσοδα άνω των 600 εκατ. βάσει των προκαταβολών που έχουν δοθεί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται ήδη τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα της Lamda Development μόνο από τις προπωλήσεις που έχουν γίνει για τις κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες η εισηγμένη στο πλαίσιο των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της, για τα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών της μαρίνας (Marina Tower) έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές για περίπου το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των σχετικών αγοραπωλησιών. Αντιστοίχως, για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων που επίσης θα αναπτυχθούν στο παραλιακό μέτωπο έχουν συγκεντρωθεί ήδη προκαταβολές που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, ή το 15% του συνόλου.

Σημειωτέον ότι οι επαφές με δυνητικούς αγοραστές για τα συγκεκριμένα ακίνητα ξεκίνησαν μόλις στο τέλος Φεβρουαρίου. Οσον αφορά τις πολυτελείς βίλες, μόνο από την πώληση των οικοπέδων η Lamda προσδοκά μελλοντικά έσοδα 190 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος κατασκευής των συγκεκριμένων ακινήτων θα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες των βιλών.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, «εντός του 2022 θα ξεκινήσει το έργο του παραθαλάσσιου ουρανοξύστη κατοικιών. Την ίδια στιγμή, τα εμπορικά μας κέντρα είναι σε τροχιά ανάκαμψης στα προ πανδημίας επίπεδα με τη σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Οπως ανέφερε χθες η εισηγμένη, κατά τη χρήση του 2021 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 191 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 52 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως χάρη στην ενσωμάτωση κέρδους 316 εκατ. ευρώ από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων που περιλαμβάνονται στην Ελληνικό Α.Ε., η οποία διαθέτει τα δικαιώματα της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 191 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 52 εκατ. το 2020.

Πάντως, ακόμα και χωρίς το παραπάνω κέρδος, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη της Lamda Development για το 2021 ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65% έναντι του 2020, χάρη στη σημαντική ανάκαμψη των εμπορικών κέντρων της εταιρείας (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall), ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπερκαλύπτοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, που είχαν δυσμενή επίδραση κατά το πρώτο μισό της περυσινής χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη των εμπορικών κέντρων αυξήθηκαν κατά 23%, σε 45 εκατ. ευρώ, καθώς οι πωλήσεις των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 36% έναντι του 2020, ενώ άνοδο κατά 8% σημείωσε και η επισκεψιμότητα, όπως επίσης και η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη, η οποία ενισχύθηκε κατά 26%.

Σε σύγκριση με το 2019, που είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό στη λειτουργική κερδοφορία των εμπορικών κέντρων της Lamda, η επίδοση του 2021 ήταν χαμηλότερη κατά 19 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η σχετική επίδοση υπολειπόταν κατά μόλις 2,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, δείγμα ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη των επιδόσεων των εμπορικών κέντρων στο επίπεδο πριν από την πανδημία. Η αξία των εμπορικών κέντρων ανήλθε σε 872 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, 2% υψηλότερα (ή 17 εκατ. ευρώ) από το τέλος του 2020.

«Τρέχουν» τα έργα

Οσον αφορά την πορεία των εργασιών στο Ελληνικό, στο τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνόλου των προς κατεδάφιση κτισμάτων, ενώ το υπόλοιπο 20% προβλέπεται να κατεδαφιστεί κατά τη διάρκεια των έργων υποδομής της πρώτης φάσης του έργου. Οι εν λόγω εργασίες έχουν ανατεθεί στην «Αβαξ», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίησή τους με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2025. Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνεται το εκτεταμένο οδικό δίκτυο εντός της έκτασης, η υπογειοποίηση και ο ανισόπεδος κόμβος της Λ. Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή των δικτύων κοινής ωφελείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή