Τα κέρδη από τα mRNA εμβόλια αύξησαν τις αποδοχές των CEO

Τα κέρδη από τα mRNA εμβόλια αύξησαν τις αποδοχές των CEO

Ανω των 100 εκατ. δολ. έλαβαν οι επικεφαλής των Pfizer, BioNTech, Moderna

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακτωλό χρημάτων εξασφάλισαν οι επικεφαλής των μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων του κόσμου Pfizer, BioNTech και Moderna, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν πολύ ενεργά στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων mRNA σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Ουγκούρ Σαχίν της BioNTech και ο Στεφάν Μπανσέλ της Μοderna συγκέντρωσαν σε αποδοχές πέραν των 100 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι αυτό αποτυπώνει την τεράστια εμπορική επιτυχία των εμβολίων τους. Συν τοις άλλοις αυξήθηκε συνολικά και ο πλούτος των ανωτέρω την τελευταία διετία, χάρη στην άνοδο που παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στις εταιρείες τους. Οι επενδυτές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου του φαρμάκου, οι οποίες επινόησαν και παρασκεύασαν τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού. Τα εμβόλια mRNA των Pfizer, BioNTech και Moderna έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές μέσα στην πανδημία, ενώ, παράλληλα, μετασχημάτισαν και τις ίδιες, πυροδοτώντας μια άνοδο στις μετοχές τους. Ειδικότερα, κατά τους τελευταίους 24 μήνες η τιμή της μετοχής της Pfizer είχε μια εκτίναξη της τάξεως του 24%, ενώ στην περίπτωση των μετοχών των BioNTech και Moderna παρατηρήθηκε τριπλασιασμός και πενταπλασιασμός αντιστοίχως.

Πλέον οι αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών φαρμακευτικών συγκρίνονται μόνο με αυτές στις τράπεζες.

Οι Μπανσέλ και Σαχίν έχουν αναδειχθεί σε δισεκατομμυριούχους χάρη στα μερίδια που διαθέτουν στις εταιρείες τις οποίες διοικούν. Ο Στεφάν Μπανσέλ έχει το 7,8% και ο Σαχίν το 17,1% των Moderna και BioNTech αντιστοίχως, μερίδια τα οποία αποτιμώνται σε 5,4 δισ. δολάρια και 7,8 δισ. δολάρια. Αξίζει να επισημανθεί ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απέφερε στις εταιρείες έσοδα της τάξεως των 37,5 δισ. δολαρίων το 2021 και στην περίπτωση της Moderna αυτά ανήλθαν σε 17 δισ. δολάρια, όπως αποτυπώνεται στα δεδομένα της εταιρείας Airfinity, η οποία ασχολείται με συλλογή στοιχείων. Μια ανάλυση δε, που αφορά τα πακέτα αμοιβών των επικεφαλής όσων ομίλων παρασκευάζουν τα εμβόλια mRNA κατά τα έτη 2020 και 2021, δείχνει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση είχε ο Αλμπερτ Μπουρλά. Το 2020-2021 είχε ως αποδοχές 45,3 εκατομμύρια δολάρια εν συγκρίσει με τα 27,7 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2018-2019, οπότε και προήχθη από γενικός διευθυντής σε διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. Ο Ουγκούρ Σαχίν ως αποζημίωση έλαβε 30,8 εκατομμύρια δολάρια το 2020-2021 εν συγκρίσει με τα 8,5 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2018-2019.

Στην περίπτωση του Στεφάν Μπανσέλ οι συνολικές αμοιβές του ελαττώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συγκεκριμένα από τα 67,5 εκατομμύρια δολάρια το 2018-2019 διαμορφώθηκαν στα 31,1 εκατομμύρια δολάρια το 2020-2021. Ωστόσο, ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή δεν είναι άλλος από την αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Moderna, η οποία του απέδωσε καθαρά 58,6 εκατομμύρια δολάρια από εξάσκηση δικαιώματος οψιόν. Τέλος αναφέρεται ότι στις τρεις εταιρείες των εμβολίων mRNA οι αμοιβές της διοίκησης ανήλθαν στα 107,2 εκατομμύρια δολάρια το 2020-2021 εν συγκρίσει με τα 103,7 εκατομμύρια δολάρια την αμέσως προηγούμενη διετία. Ειδικοί για τις διοικητικές αμοιβές τονίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές δείχνουν και τα τεράστια κέρδη από τα εμβόλια αλλά και το ότι ο κλάδος του φαρμάκου υπό το πρίσμα αυτό προσεγγίζει σε υψηλά επίπεδα εκείνον των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή