Ρωσία: Στα πρόθυρα τεχνητής χρεοκοπίας

Ρωσία: Στα πρόθυρα τεχνητής χρεοκοπίας

Αποπλήρωσε σε ρούβλια χρέος που όφειλε να καταβάλει σε δολάρια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην αναπόφευκτη αν και τεχνητή χρεοκοπία βρίσκεται πλέον η Ρωσία, καθώς αναγκάστηκε να καταβάλει σε ρούβλια μέρος του χρέους της που όφειλε να αποπληρώσει σε δολάρια μέσα στην εβδομάδα. Αιτία βέβαια η παρέμβαση της Ουάσιγκτον που εμπόδισε τις αμερικανικές τράπεζες να εκτελέσουν την εντολή της Μόσχας και να καταβάλουν στους ομολογιούχους της Ρωσίας 649,2 εκατ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της. Μην έχοντας άλλη επιλογή, η Μόσχα κατέβαλε την πληρωμή σε ρούβλια μολονότι κανένας από τους τίτλους που έληγαν μέσα στην εβδομάδα δεν προέβλεπε την πληρωμή σε ρούβλια ή άλλο νόμισμα πέραν του δολαρίου. Αυτομάτως σημείωσε άνοδο το κόστος των συμβολαίων ασφάλισης του ρωσικού χρέους έναντι μη εξυπηρέτησής του, των γνωστών ως CDS, καθώς αντανακλά τις εκτιμήσεις της αγοράς που δίνει πιθανότητα 99% να χρεοκοπήσει η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμιζε πως θεωρεί ότι έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εις το ακέραιον καθώς κατέβαλε το ποσό σε ρούβλια στο Εθνικό Ταμείο Καταθέσεων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε το ρωσικό υπουργείο, η χώρα εξωθήθηκε στην πληρωμή σε ρούβλια «εξαιτίας των εχθρικών κινήσεων από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών». Σημειωτέον ότι ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία που η Ουάσιγκτον προέβη σε αυτή την κίνηση. Παρά το «πάγωμα» συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, η Μόσχα είχε έως τώρα καταφέρει να αποπληρώνει το χρέος της καθώς δεν υπήρχε ανάλογη παρέμβαση της Ουάσιγκτον. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε άλλωστε χθες πως όσα κεφάλαια έχει καταβάλει σε ρούβλια θα μπορούν να μετατραπούν σε δολάρια όταν «ανακτήσει η Ρωσική Ομοσπονδία την πρόσβαση στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα». Οπως τόνισαν τον περασμένο μήνα οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και S&P Global, οποιαδήποτε κίνηση της Μόσχας να πληρώσει στο ρωσικό νόμισμα τα ποσά που οφείλει σε δολάρια θα «καταδείξει ότι έχει αρχίσει η διαδικασία της χρεοκοπίας».

Μιλώντας στο Bloomberg, o Αμπντούλ Καντίρ Χουσαΐν, δια-χειριστής επενδύσεων στην Arqaam Capital, τόνισε πως «η υπόθεση της χρεοκοπίας είναι περίπλοκη καθώς η Ρωσία μπορεί να δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να πληρώσει, έχει τα χρήματα να το κάνει αλλά οι τράπεζες δεν την αφήνουν». Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, «είναι αβέβαιο το πώς θα το χειριστούν αυτό τα δικαστήρια». Το ίδιο ακριβώς προέβλεψε μιλώντας στους Financial Times ο Κρίστιαν Μάτζιο, στέλεχος της TD Securities, καθώς υπογράμμισε πως «οι ομολογιούχοι αν δεν λάβουν τα χρήματά τους, θα το θεωρήσουν χρεοκοπία αλλά οι Ρώσοι θα πουν πως είναι πρόθυμοι και μπορούν να πληρώσουν, οπότε το θέμα θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να αποπληρώσει σε δολάρια, αλλά δεν της το επιτρέπουν οι δυτικές τράπεζες.

Πράγματι, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως «η Ρωσία διαθέτει όλους τους απαιτούμενους πόρους για να εξυπηρετήσει τα χρέη της» και προσέθεσε «ότι έχει παγώσει σημαντική μερίδα των διαθεσίμων μας σε διάφορες χώρες, γι’ αυτό αν εξακολουθήσουν να μας εμποδίζουν να πληρώσουμε τα χρέη μας, θα τα καταβάλουμε σε ρούβλια». Πάντως, η πληρωμή του ρωσικού χρέους σε ρούβλια αντιμετωπίζεται από τους κατόχους των ομολόγων της ως χρεοκοπία και είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η Ρωσία από το 1998. Τότε η Ρωσία χρεοκόπησε αδυνατώντας να αποπληρώσει χρέος της σε ρούβλια. Εκτοτε μεσολάβησε η ανάληψη της ηγεσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000 και ο Ρώσος πρόεδρος χάραξε μια πολιτική διατήρησης του χρέους της χώρας σε χαμηλά επίπεδα και μια αρκετά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή