Έως 3,8 δισ. ευρώ θα κοστίσουν στο ΑΕΠ πόλεμος και πληθωρισμός

Έως 3,8 δισ. ευρώ θα κοστίσουν στο ΑΕΠ πόλεμος και πληθωρισμός

Γ. Στουρνάρας: Πληθωρισμός και 9 εσωτερικοί κίνδυνοι απειλούν την οικονομία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός και 9 ακόμη πηγές ενδογενών –στην Ελλάδα– κινδύνων απειλούν την ελληνική οικονομία, όπως είπε χθες στην ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επανήλθε στο θέμα του στασιμοπληθωρισμού, μιλώντας για «μικρό, αλλά όχι αμελητέο» ενδεχόμενο.

Για τον πληθωρισμό είπε συγκεκριμένα ότι καθώς φαίνεται να λαμβάνει μονιμότερο χαρακτήρα επιδρά αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα, στην καταναλωτική και επενδυτική δαπάνη, στα περιθώρια κέρδους, στις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων, στον πραγματικό πλούτο, στις τουριστικές εισροές και εντέλει στον ρυθμό μεγέθυνσης. Παράλληλα, συνέχισε, οδηγεί σε «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής και άνοδο του κόστους δανεισμού.

Ενδιαφέρον όμως είχε και το καμπανάκι που χτύπησε για τους ενδογενείς, όπως τους χαρακτήρισε, κινδύνους, απόρροια διαρθρωτικής παθογένειας της οικονομίας, αλλά και της κρίσης χρέους. Σε αυτούς τους κινδύνους συγκαταλέγονται:

1. Το ενδεχόμενο υστέρησης στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη και δεν επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική πολιτική.

2. Η απότομη αύξηση του ήδη υψηλού λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.

3.Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

4. Η συσσώρευση ιδιωτικού χρέους.

5. Η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.

6. Το υψηλό επενδυτικό κενό.

Τα νέα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και στοχευμένα, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

7. Η αδυναμία της εκπαίδευσης να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων.

8. Το ενδεχόμενο αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης για την έγκαιρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και τυχόν εμπόδια διοικητικής φύσεως στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

9. Η μεγάλη καθυστέρηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Σε 1 μονάδα του ΑΕΠ στο βασικό σενάριο έως 2 μονάδες στο δυσμενές, δηλαδή σε 1,9 έως 3,8 δισ. ευρώ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το πλήγμα στην ανάπτυξη φέτος, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε χθες ότι η πρόβλεψη της ΤτΕ είναι για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4,8%. Για τον πληθωρισμό προβλέπεται επιτάχυνση στο 5,2% στο βασικό σενάριο και στο 7% στο δυσμενές, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,1%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «αρκετές αβεβαιότητες περιβάλλουν τα δύο παραπάνω σενάρια, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και για ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό».

Για το έλλειμμα, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι ήταν –το πρωτογενές– 6,2% του ΑΕΠ το 2021, έναντι πρόβλεψης για 7% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό. Το χρέος ήταν 193% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 197,1%. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, επίσης, ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

«Στο νέο περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας», είπε, «τα περιθώρια παρέμβασης της δημοσιονομικής πολιτικής είναι περιορισμένα. Τα νέα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και καταλλήλως στοχευμένα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέστησε προσεκτικά βήματα πολιτικής για να εμπεδωθεί η ανάκαμψη, με σταδιακή επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητο να ακολουθήσει πορεία μεγέθυνσης, τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι σημερινές μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει να ιδωθούν περισσότερο ως ευκαιρία να επιταχυνθούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις παρά ως πρόβλημα». Ως παραδείγματα ανέφερε τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός μεγάλου πράσινου ενεργειακού κόμβου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, επεσήμανε ως θετικές εξελίξεις την άνοδο των καταθέσεων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά τόνισε παράλληλα την ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αναβαλλόμενους φόρους και προειδοποίησε για κίνδυνο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας και πληθωρισμού.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 44η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή