Τράπεζες: Στοίχημα η χρηματοδότηση της οικονομίας

Τράπεζες: Στοίχημα η χρηματοδότηση της οικονομίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμώνει την ανάπτυξη, σημείωσαν οι τραπεζίτες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα οδηγήσει το υψηλό κόστος ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάζοντας αρνητικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και θέτοντας σε δοκιμασία την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος μιλώντας χθες στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, σημειώνοντας ότι το στοίχημα για τις τράπεζες παραμένει η χρηματοδότηση της οικονομίας και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προσδιορίζεται κατά μία ή ακόμα και δύο ποσοστιαίες μονάδες από την αρχική εκτίμηση του 5,2%, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, «όμως δύσκολα η οικονομική μεγέθυνση του τρέχοντος έτους θα βρεθεί κάτω από το 3%», εκτίμησε. Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού, καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ οι αυξημένες τιμές ενέργειας περιορίζουν την κερδοφορία και επιβραδύνουν τον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, εξασθενίζουν την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών, επιβαρύνουν για τρίτη συνεχή χρονιά το δημόσιο ταμείο στην προσπάθεια προστασίας τους και αποδυναμώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και συνεπώς τον αριθμό των τουριστικών αφίξεων και διάρκειας διακοπών τους.

Από την πλευρά της Eurobank, ο πρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Ζανιάς, επισήμανε τον κίνδυνο η άνοδος των επιτοκίων και η εγκατάλειψη της ποσοτικής χαλάρωσης να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σημείωσε ότι η εξίσωση της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να επιλυθεί στη βάση τριών παραμέτρων, δηλαδή της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, της ενεργειακής ασφάλειας και του ενεργειακού κόστους, προειδοποιώντας ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν ήδη τις υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις και «ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι πραγματικός».

Η χώρα πρέπει να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στο Delphi Economic Forum επέμειναν στον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην εισαγωγή της καινοτομίας, καθώς, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε συζήτηση που είχε με τον Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο της Upstream και εταίρο της BigPi Venture Capital, «πάνω από το 95% των συναλλαγών διενεργείται πλέον εκτός καταστημάτων». Ως σημαντική παράμετρο της νέας εποχής για τις τράπεζες ο κ. Μυλωνάς ανέφερε τις δυνατότητες αξιοποίησης και τις προοπτικές που ανοίγονται στο πεδίο της εκμετάλλευσης των data, καθώς, όπως υπογράμμισε, «οι τράπεζες διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στοιχείων για διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικούς πελάτες». Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε «επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών και συμμαχιών με εταιρείες fintech», για τις οποίες επισήμανε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά των τραπεζών.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου είπε ότι οι ψηφιακές εξελίξεις είναι καταλυτικές για το τραπεζικό σύστημα, καθώς «οι επενδύσεις σε τεχνολογία βοηθούν τις τράπεζες στο σκέλος των δαπανών, να μειώσουν δηλαδή τα κόστη, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας διαδικασίες, ενώ θα πάρει περισσότερο χρόνο για να συμβάλουν στο σκέλος των εσόδων. Είναι βέβαιο όμως ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο, ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά το τραπεζικό σύστημα, σε σχέση με τις fintech, έχει το πλεονέκτημα της πίστης, της εμπιστοσύνης από τον πελάτη, ενώ εξελίσσεται βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή