Αμερικανοί τουρίστες γεμίζουν φέτος τα ξενοδοχεία

Αμερικανοί τουρίστες γεμίζουν φέτος τα ξενοδοχεία

Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως ο τουρισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα φέτος θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει, εφόσον αρθούν οι διεθνείς γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Ωστόσο, το όφελος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού με βάση τα στοιχεία του 2021 οι Αμερικανοί έχουν διπλασιάσει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως ο τουρισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα φέτος θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει, εφόσον αρθούν οι διεθνείς γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Ωστόσο, το όφελος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού με βάση τα στοιχεία του 2021 οι Αμερικανοί έχουν διπλασιάσει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι κοντά στα 1.500 δολάρια το άτομο. Ποσό που αφορά μόνο τις δαπάνες στην αγορά και δεν περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή στα ξενοδοχεία. Ηδη στα μεγάλα κεντρικά αθηναϊκά ξενοδοχεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αττικής η παρουσία τους γίνεται εύκολα αισθητή, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι ενεργές αεροπορικές κρατήσεις για ταξίδια από την Αμερική στην Ελλάδα έχουν φτάσει στο 70% εκείνων την αντίστοιχη στιγμή του 2019. Μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ταξιδιωτικής κίνησης από τις ΗΠΑ σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Πρόσφατη έρευνα της Tourix, η οποία είναι ο συμβουλευτικός βραχίονας της Google για τον κλάδο, δείχνει πως οι περισσότερες αναζητήσεις για τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν εκείνες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ακολουθούσαν μόνον αυτές από τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις απευθείας πτήσεις τους προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ρεκόρ αριθμού πτήσεων, αφού αν συμπεριληφθούν και οι πτήσεις της Emirates, από τον Μάιο και μετά θα υπάρχουν τουλάχιστον εννέα καθημερινά δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον, ενώ στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου η Delta θα αυξήσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης από 7 σε 11. Υπολογίζεται πως αυτό μεταφράζεται σε 22.000 περίπου θέσεις εβδομαδιαίως για μεταφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί έχουν διπλασιάσει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι κοντά στα 1.500 δολάρια το άτομο.

Οπως εξηγούν πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, μια σειρά παραμέτρων ενισχύει την κίνηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κατ’ αρχάς η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και από αρνητικό παράδειγμα κατά την προηγούμενη δεκαετία έχει εξελιχθεί σε success story οικονομικής ανάκαμψης, πολιτικής σταθερότητας αλλά και διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης βάσει των χειρισμών του πρώτου κύματος της πανδημίας. Δεύτερον, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επιλέγουν την Ευρώπη για διακοπές έχουν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για πολιτιστικό τουρισμό και η πληθώρα αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της, την κατατάσσει στις κορυφαίες επιλογές. Τρίτον, ιδιαίτερη προσπάθεια έχει καταβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Τουρισμού για την προβολή της χώρας και των επιτευγμάτων της σε μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα έχει γίνει εντατική δουλειά και σε επίπεδο προωθητικών ενεργειών με πρωτοβουλίες του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Τέταρτον, φέτος που ακόμα η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει, τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών ευνοούνται και από το γεγονός πως έχουν πλέον αρθεί αντικίνητρα, όπως η επιβολή καραντίνας, ενώ η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέμπτον, ιδιαίτερα σημαντική για το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι και η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και υπηρεσιών τα τελευταία έτη. Είναι εμφανές άλλωστε στα τουριστικά γραφεία πως η συντηρητική πλειονότητα των Αμερικανών επισκεπτών επιλέγει για διαμονή της ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Οι βασικοί προορισμοί που έλκουν τους Αμερικανούς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αλλά και των πρακτόρων που εμπλέκονται στην αγορά αυτή, είναι το νότιο Αιγαίο με βασικότερους προορισμούς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ωστόσο σημαντικό ρεύμα διαπιστώνεται πλέον και προς την Κρήτη και τη Ρόδο, ενώ τουλάχιστον δύο τρεις διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό πως ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Αττικής Ριβιέρας, των οποίων το πελατολόγιο περιελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό αριθμό Ρώσων και Ουκρανών αναφέρουν στην «Κ» πως ήδη η ύφεση που έχει προκαλέσει σ’ αυτές τις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υπερκαλυφθεί από τις κρατήσεις των Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή