Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 2%-2,3% του ΑΕΠ από το 2024

Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 2%-2,3% του ΑΕΠ από το 2024

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή φέτος και «ρεαλιστικά» πλεονάσματα το 2023.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιστροφή στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 2%-2,3% του ΑΕΠ από το 2024 στοχεύει η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές αλλά και από τους οίκους αξιολόγησης είναι ότι αυτό το επίπεδο απαιτείται προκειμένου να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο.

Οπως είπε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, οι αγορές θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να έχει μηδενικό έλλειμμα, περιλαμβανομένων των τόκων. Δεδομένου ότι οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 2%-2,3% του ΑΕΠ τον χρόνο, αυτό είναι το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλουν να δουν.

Οχι τυχαία, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε (σε συνέντευξή του στο Capital.gr) ότι «είναι σημαντικό το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει πολύ κοντά στα συμφωνηθέντα επίπεδα», δηλαδή στο 2,2%, που θα ίσχυε κανονικά από το 2023 αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η οποία ανέστειλε τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για όλους και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της Ελλάδας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών, η βιωσιμότητα του χρέους και η αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δημοσιονομική σύνεση.

Η επιστροφή αυτή, πάντως, σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά, σε συνάρτηση και με τις αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει χαλαρή και τον επόμενο χρόνο.

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, προανήγγειλε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή φέτος και «ρεαλιστικά» πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ήταν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες ενόψει της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας 2022-2025 στις 30 Απριλίου, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα έως 2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου του προϋπολογισμού για 1,2% του ΑΕΠ) και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ το 2023.

Ο κ. Σταϊκούρας, στη χθεσινή ομιλία του, είπε κι αυτός ότι η δημοσιονομική σύνεση είναι ένας από τους επτά πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον στόχο για «ρεαλιστικά» πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, ενώ σημείωσε ότι το 2021 τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Οι άλλοι πυλώνες είναι: η παροχή προσωρινής στοχευμένης στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά, η εφαρμογή μιας «έξυπνης» εκδοτικής στρατηγικής από τον ΟΔΔΗΧ, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και η συμμετοχή στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή