Ακίνητα: Σε στάση αναμονής οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές

Ακίνητα: Σε στάση αναμονής οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές

Περιμένουν να δουν πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος το real estate

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής αλλά και διατήρηση του ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά ακινήτων χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των ξένων θεσμικών επενδυτών την τρέχουσα περίοδο. Οπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο είναι σαφές ότι θα επηρεάσουν την αγορά, αλλά δεν είναι σαφής η ακριβής επίπτωση. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της Bain Capital Credit Γιώργο Ελεκίδη, η άνοδος της αγοράς ακινήτων δεν ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. «Το ερώτημα είναι πώς αυτή η γεωπολιτική κρίση θα επηρεάσει το real estate, κάτι που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Ελεκίδης.

Με τη σειρά του ο Γιώργος Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate και επικεφαλής του τομέα Real Estate της Τρ. Πειραιώς, τόνισε ότι «ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση του κόστους κατασκευής, αλλά τα ακίνητα είναι κι ένα καταφύγιο για τους επενδυτές, ακόμα κι εν μέσω πολέμου». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η καταναλωτική ζήτηση θα υποχωρήσει, καθώς θα μειωθεί και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η κρίση που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε κάποια διόρθωση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί και ως ανάχωμα σε ενδείξεις «φούσκας», σημείωσε ο κ. Κορμάς.

Οπως επισήμανε και ο Γιώργος Μαντζαβινάτος, γενικός διευθυντής της Q Real Estate Services, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές λόγω του πολέμου, όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και διατηρείται. Νομίζω ότι μετά και την κατάπαυση του πυρός θα αλλάξουν τα πράγματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακίνητα που έχει αποκτήσει η Q Real Estate Services συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους ξένους επενδυτές, ενώ προχώρησε στην εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια σημαντική προσφορά ακινήτων στην ελληνική αγορά.

Ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση του κόστους κατασκευής, αλλά τα ακίνητα είναι κι ένα καταφύγιο για τους επενδυτές.

Οι τράπεζες

Σημαντικό ρόλο στο μέλλον της κτηματαγοράς θα κληθούν να διαδραματίσουν πλέον και οι τράπεζες. Το 2021 οι νέες χορηγήσεις δανείων άγγιξαν τα 900 εκατ. ευρώ, από 3 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, στο απόγειο της αγοράς. Ωστόσο, από το 2018 η τάση είναι σταθερά ανοδική, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Γκάνο, γενικό διευθυντή του τμήματος Estate Management & Investments της Alpha Bank, «είμαστε σε πορεία ξεκάθαρης ανόδου που δεν ανακόπηκε με την COVID-19, ούτε θεωρούμε ότι θα ανακοπεί λόγω της ενεργειακής κρίσης». Κατά τον κ. Γκάνο, οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους και έχουν τη δυνατότητα κι επιθυμούν να δώσουν δάνεια. Το ζήτημα όμως είναι αν τα νοικοκυριά είναι έτοιμα να τα λάβουν. Η προσφορά ακινήτων στην αγορά έχει αυξηθεί, αλλά από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν επιφυλακτική στάση λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο της προσφοράς, τα επενδυτικά funds που έχουν αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων θα κυριαρχήσουν πλέον στη διάθεση ακινήτων προς πώληση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κορμάς, το 2022 τα funds θα είναι οι κύριοι επισπεύδοντες για πάνω από το 70% των πλειστηριασμών που γίνονται μέσω της σχετικής πλατφόρμας, ενώ το 40%-50% των εσόδων που πρέπει να επιτύχουν θα προέλθει από πωλήσεις ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων προετοιμάζουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη και πιο απαιτητική φάση διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή