Σε ανοδική πορεία οι τιμές σιτηρών και καλαμποκιού

Σε ανοδική πορεία οι τιμές σιτηρών και καλαμποκιού

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των προϊόντων που εξάγουν η Ουκρανία και η Ρωσία, καθώς οι πωλήσεις των δύο χωρών έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του πολέμου, ενώ ειδικότερα της Ρωσίας και εξαιτίας των κυρώσεων.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των προϊόντων που εξάγουν η Ουκρανία και η Ρωσία, καθώς οι πωλήσεις των δύο χωρών έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του πολέμου, ενώ ειδικότερα της Ρωσίας και εξαιτίας των κυρώσεων. Εντείνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, η τιμή του καλαμποκιού, είδους που εξάγει η Ουκρανία, σημείωσε χθες άνοδο για τρίτη συναπτή ημέρα. Κατέγραψε, έτσι, την πιο παρατεταμένη άνοδο από την αρχή του πολέμου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού σημείωσαν χθες άνοδο 1,5% φτάνοντας τα 7,67 δολάρια το μπούσελ στην πλατφόρμα εμπορευμάτων του Σικάγου.

Στο μεταξύ, τόσο το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας όσο και η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τις εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η χώρα κατορθώνει να εξάγει περιορισμένες ποσότητες καλαμποκιού και σιτηρών σιδηροδρομικώς μόνον, καθώς τα λιμάνια της είναι αποκλεισμένα λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η ανεπάρκεια προσφοράς θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα 2022-2023. Σε ανάλογα ανοδική πορεία παραμένουν, άλλωστε, και οι τιμές των σιτηρών που εξάγουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία και έχουν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά.

Ανησυχία για ελλείψεις παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλύτες των αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζει την ανοδική της πορεία και η τιμή του παλλαδίου, του βιομηχανικού μετάλλου που εξάγει η Ρωσία και έχει πάρει την ανιούσα από την αρχή του πολέμου. Χθες έγινε γνωστό ότι ανεστάλη η λειτουργία δύο ρωσικών βιομηχανιών επεξεργασίας παλλαδίου από τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Σικάγου. Η είδηση ενέτεινε την ανησυχία για τις ελλείψεις στην αγορά βιομηχανικών μετάλλων, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλύτες των αυτοκινήτων. Η τιμή του μετάλλου σημείωσε άνοδο 0,8% φτάνοντας τα 2.450,9 δολάρια η ουγκιά, ενώ νωρίτερα είχε κάνει άλμα 4,9%, που σημαίνει ότι συνολικά από την αρχή του έτους η τιμή του έχει εκτοξευθεί κατά 29%. Η τιμή του εν λόγω μετάλλου είχε σημειώσει συνεχή άνοδο από την αρχή του πολέμου με αποτέλεσμα να φτάσει στις 7 Μαρτίου στην τιμή-ρεκόρ των 3.442,47 δολαρίων η ουγκιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή