Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου

Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου

Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας ήταν το πρώτο τρίμηνο η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν ανέκοψαν την κατανάλωση στην Ελλάδα, η αυξητική τάση της οποίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας να γίνεται η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου. Σημαντική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, ήταν η συμβολή της Ρεβυθούσας και στη διαφοροποίηση της προμήθειας της γειτονικής Βουλγαρίας, οι εξαγωγές προς την οποία αυξήθηκαν κατά 73,65% σε σχέση με την ανίστοιχη περίοδο του 2021, καλύπτοντας το 12,5% της συνολικής ζήτησης αερίου στη Βουλγαρία.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας ήταν το πρώτο τρίμηνο η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας.

Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 6,8% φτάνοντας στις 18,74 τεραβατώρες (TWh), από 17,64 TWh την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 21,33 TWh, με αύξηση της τάξης του 11,33% από τις 19,16 TWh στο α΄ τρίμηνο του 2021, ενώ οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 2,58 ΤWh, ποσότητα αυξημένη κατά 73,65% σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καλύπτοντας το 12,5% της συνολικής ζήτησης.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας που κάλυψε το 43,23% των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 9,02 TWh LNG από 21 δεξαμενόπλοια από έξι χώρες, έναντι περίπου 5,43 TWh από εννέα δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 4,11 TWh, έναντι 1,12 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45,57%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (1,48 TWh), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία (1,20 TWh), η Αίγυπτος (1,08 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου περιορίστηκαν στο 36,71%, του αζερικού αερίου μέσω του αγωγού TAP έφτασαν στο 17,82%, ενώ οι Κήποι Εβρου κάλυψαν το 2,20% των εισαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή