Νέα μείωση πωλήσεων καινούργιων Ι.Χ.

Νέα μείωση πωλήσεων καινούργιων Ι.Χ.

Από τη μείωση των πωλήσεων των καινούργιων Ι.Χ. και τη συνέχιση της αλματώδους αύξησης των πωλήσεων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων χαρακτηρίστηκε ο Μάρτιος.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μείωση των πωλήσεων των καινούργιων Ι.Χ. και τη συνέχιση της αλματώδους αύξησης των πωλήσεων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων χαρακτηρίστηκε ο Μάρτιος, εξέλιξη που οφείλεται αφενός στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες καθιστούν δύσκολη την απόφαση για μια μεγάλη αγορά και αφετέρου στις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων αυτοκινήτων.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas κ. Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις κυμαίνονται από τέσσερις έως δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 8.413 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα, λιγότερα κατά 6,3% από τον Μάρτιο του 2021. Από την άλλη, τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 6.724 μεταχειρισμένα, εισαγόμενα από το εξωτερικό, επιβατικά αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 43,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021. Συνολικά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται μείωση πωλήσεων 4% των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων (22.437 έναντι 23.364 το α΄ τρίμηνο του 2021) και αύξηση πωλήσεων 42,6% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων (20.497 φέτος έναντι 14.374 πέρυσι).

Την ίδια ώρα καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση του μεριδίου των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), το α΄ τρίμηνο του 2022 το μερίδιο των βενζινοκίνητων στις νέες πωλήσεις Ι.Χ. ήταν 45,3% έναντι 49,1% το α΄ τρίμηνο του 2021, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων υποχώρησε σε 15,3% από 21,5%, ενώ από την άλλη αυξήθηκε το μερίδιο των υβριδικών σε 27,6% από 21,6% πέρυσι, των επαναφορτιζόμενων σε 7,9% από 5,5% και των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν υγραέριο σε 3% από 0,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή