Airbnb: Οι 13 «χρυσοφόρες» περιοχές

Airbnb: Οι 13 «χρυσοφόρες» περιοχές

Ο τζίρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1,4 δισ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι ο τζίρος του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2022, ξεπερνώντας το αντίστοιχο μέγεθος του 2019, σε μια ακόμα ένδειξη της ανάκαμψης της αγοράς μετά την πανδημία. Σύμφωνα με παρουσίαση της Μάρθα Γουίλσον, επικεφαλής της AirDNA για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του 4ου ετήσιου συνεδρίου BNB Conference, ήδη από το 2021 είχε καλυφθεί το 94,4% του τζίρου του 2019, καθώς το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 790 εκατ. ευρώ το 2020.

Οπως ανέφερε η κ. Γουίλσον, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά, με δεδομένο ότι οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι την 1η Μαρτίου για την καλοκαιρινή περίοδο, κινούνται σε επίπεδο 232% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθούν χώρες όπως η Πορτογαλία (196%), η Κροατία (151%), η Ιταλία (117%) και η Ισπανία (98%).

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά.

Airbnb: Οι 13 «χρυσοφόρες» περιοχές-1

Παράλληλα, οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν πλέον και το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, τον φετινό Φεβρουάριο η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψε αύξηση της ζήτησης (με βάση τις κρατήσεις που έγιναν) κατά 28% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 21%, επιβεβαιώνοντας την τάση που έχει παρατηρηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα αυτό (Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022), η ελληνική αγορά ξεπερνάει σταθερά σε επιδόσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μέση άνοδο της ζήτησης κατά 11,7%, έναντι ανόδου 2,6% πανευρωπαϊκά.

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και οι υψηλότερες τιμές που καταγράφονται και αποδίδονται στη μειωμένη προσφορά. Τον φετινό Φεβρουάριο, τα μηνιαία έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα ήταν κατά 100% υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ τον Ιανουάριο η αύξηση είχε αγγίξει ακόμα και το 120%. Οι δε τιμές/διανυκτέρευση κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 55%-60% το εν λόγω δίμηνο. Η εικόνα αυτή δείχνει την υψηλή πληρότητα των καταλυμάτων και οφείλεται στη σταθερά χαμηλότερη προσφορά. Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, υπολογίζεται ότι κατά το περυσινό καλοκαίρι δραστηριοποιήθηκαν σχεδόν 16% λιγότερα καταλύματα, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή