Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Μέτοχος εξετάζει να μπει ο ΑΔΜΗΕ

Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Μέτοχος εξετάζει να μπει ο ΑΔΜΗΕ

Τη μετοχική του συμμετοχή στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, πέραν της συμμετοχής του ως Διαχειριστής ενός εκ των δύο διασυνδεόμενων χωρών.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετοχική του συμμετοχή στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, πέραν της συμμετοχής του ως Διαχειριστής ενός εκ των δύο διασυνδεόμενων χωρών.

Σε συνάντηση εργασίας εξάλλου που είχε την Τετάρτη στην Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης με τον επικεφαλής του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC Sabah Mohamed Mashaly αποφασίστηκε η από κοινού ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας του έργου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οπως έχουν συμφωνήσει οι δύο Διαχειριστές, θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του ομίλου Κοπελούζου.

Η διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 3.000 MW θα μεταφέρει στην Ελλάδα πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο, η οποία θα χρησιμοποιείται κατά 1/3 για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, κατά 1/3 για την παραγωγή υδρογόνου και κατά 1/3 για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο.

Στα επόμενα βήματα για την ωρίμανση της νέας διασύνδεσης είναι η διαμόρφωση σχεδίου δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και θα προσδιορίζει κρίσιμες λειτουργικές και επιχειρησιακές παραμέτρους του έργου.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο Διαχειριστών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που θα έχουν σήμερα και αύριο οι διοικήσεις τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη.

Ενδεικτική της επιταχυνόμενης συνεργασίας των δύο χωρών είναι και η υπογραφή μνημονίου κατανόησης τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και της Telecom Egypt, με αντικείμενο την εξέταση λύσεων για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στους διεθνείς ενεργειακούς χάρτες και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο σε διακρατικό όσο και σε διηπειρωτικό επίπεδο, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή