Επιστολή-δέσμευση των μετόχων της Attica Bank προς την ΤτΕ

Επιστολή-δέσμευση των μετόχων της Attica Bank προς την ΤτΕ

ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington θα καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προς την ΤτΕ μέσω της οποίας δεσμεύονται να τηρήσουν να συμφωνηθέντα, δηλαδή να καλύψουν τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έστειλαν χθες οι μέτοχοι της Attica Bank – ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Η δέσμευση ζητήθηκε από την εποπτική αρχή μετά την καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, προκειμένου να ακολουθήσει η νέα ΑΜΚ και η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank με βάση και το αρχικό πλάνο.

Στην επιστολή οι τρεις βασικοί μέτοχοι δεσμεύονται ότι θα βάλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια στο πλαίσιο της ΑΜΚ, το ύψος των οποίων αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί με πλήρη ακρίβεια, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ 300-350 εκατ. ευρώ. Τα ποσοστά συμμετοχής του κάθε μετόχου δεν προσδιορίζονται, αλλά στόχος είναι να οδηγούν σε αύξηση του σημερινού ποσοστού (9,99%) που ελέγχει το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΤΧΣ ελέγχει το 63,1%, το ΤΜΕΔΕ το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.

Το πλάνο που έχει ανακοινώσει η Attica Bank προβλέπει ότι ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας».

Το ύψος της ΑΜΚ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ 300-350 εκατ. ευρώ.

Με βάση το κεφαλαιακό πλάνο, η δεύτερη επένδυση για την οποία έχουν δεσμευθεί οι μέτοχοι «συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου, που θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών».

Η καθυστέρηση που διαφαίνεται στην υλοποίηση του πλάνου ήταν και η αιτία που προκάλεσε την παρέμβαση του επόπτη, ο οποίος «απαίτησε» την έγγραφη δέσμευση από την πλευρά των μετόχων για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Βασικό βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την ΑΜΚ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την DBRS της τιτλοποίησης που έχει ανακοινώσει η Attica Bank για την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια. Η τιτλοποίηση έχει προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ, θα ενταχθεί στον «Ηρακλή» και από την αξιολόγηση θα αποτυπωθεί με ακρίβεια το ύψος της ζημίας που θα ενσωματωθεί ουσιαστικά στον senior τίτλο της τιτλοποίησης, δηλαδή του χαρτοφυλακίου που θεωρείται άνευ αξίας. Στόχος είναι η ζημία να καταγραφεί στα ετήσια αποτελέσματα που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Οπως έχει γράψει η «Κ», το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2021 θα ενεργοποιήσει εκ νέου –δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο– τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία, οδηγώντας την τράπεζα στην έκδοση warrants, εκτιμώμενης αξίας 100-120 εκατ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή και το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας που έχει στα εποπτικά της κεφάλαια. Εφόσον τα warrants δεν ασκηθούν από ιδιώτη μέτοχο, θα καλυφθούν από το δημόσιο και θα δοθούν –όπως έγινε και την πρώτη φορά– στο ΤΧΣ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, την οποία και θα καλύψει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στο επιδιωκόμενο, δηλαδή τη ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή