Η Τουρκία απαγορεύει ανεξάρτητες οικονομικές έρευνες

Η Τουρκία απαγορεύει ανεξάρτητες οικονομικές έρευνες

Μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε ανεξάρτητος οικονομολόγος στην Τουρκία επιχειρήσει να δώσει στη δημοσιότητα ανεπίσημα στοιχεία για την οικονομία, δείκτες ή δικές του εκτιμήσεις χωρίς πρώτα να ζητήσει την έγκριση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε ανεξάρτητος οικονομολόγος στην Τουρκία επιχειρήσει να δώσει στη δημοσιότητα ανεπίσημα στοιχεία για την οικονομία, δείκτες ή δικές του εκτιμήσεις χωρίς πρώτα να ζητήσει την έγκριση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Αυτό ακριβώς προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να υποβάλει στο τουρκικό Κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg. Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος που προτίμησαν την ανωνυμία, αρχικά σκόπευε να το υποβάλει μέσα στην εβδομάδα, αλλά το ανέβαλε προς το παρόν, καθώς στελέχη του κόμματος επεξεργάζονται περαιτέρω το περιεχόμενό του.

Οποιος δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία χωρίς την έγκριση της στατιστικής υπηρεσίας κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια.

Εχει προηγηθεί, πάντως, η αγωγή που υπέβαλε η στατιστική υπηρεσία κατά της ομάδας ανεξάρτητων οικονομικών ερευνητών ENAGroup, κατηγορώντας την ότι «δυσφημεί ηθελημένα» ένα θεσμό και «παραπλανά την κοινή γνώμη». Ο λόγος ήταν η εκτίμηση που δημοσίευσε η ENAGroup τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στην πραγματικότητα στο 142,63% και είναι, εν ολίγοις, υπερδιπλάσιος από την επίσημη εκτίμηση για έναν ουδόλως ευκαταφρόνητο πληθωρισμό 61,14%. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους ερευνητές να δημοσιεύουν στοιχεία σε οποιαδήποτε πλατφόρμα χωρίς να ζητούν την άδεια της στατιστικής υπηρεσίας, η οποία, όμως, θα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να αξιολογήσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Αναφέρεται, άλλωστε, ευθέως σε κάποιες «στατιστικές που για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη της, παρουσιάστηκαν με το προσωπείο της επιστημονικής μελέτης χωρίς να έχουν κάποια σαφή μεθοδολογία». Τονίζει επίσης πως αυτές οι στατιστικές «έχουν στόχο να πλήξουν τόσο την τουρκική στατιστική υπηρεσία όσο και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους οικονομικούς δείκτες». Στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο, που τώρα τροποποιείται, προέβλεπε πλήρη απαγόρευση λειτουργίας όσων ιστοσελίδων δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία που δεν έχουν την έγκριση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας. Η ENAGroup είχε δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της στη δική της ιστοσελίδα όπως και στον λογαριασμό της στο Τwitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή