Εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Ευρώπη, στροφή στην Ασία από Πούτιν

Εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Ευρώπη, στροφή στην Ασία από Πούτιν

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει πως η Ρωσία ετοιμάζεται να κατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς, στις οικονομίες της Ασίας.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιά-ζουν εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει πως η Ρωσία ετοιμάζεται να κατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς, στις οικονομίες της Ασίας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των New York Times επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε. που επέλεξαν την ανωνυμία, αξιωματούχοι της Ε.Ε. σχεδιάζουν «ίσως το πλέον αμφιλεγόμενο μέτρο που έχουν ποτέ εξετάσει», όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Το μέτρο, που θα έχει μεγάλο κόστος για τη Γερμανία και εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει πολιτικές ανατροπές, θα είναι στην ίδια λογική με εκείνο της απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Εν ολίγοις, θα πρόκειται για μια σταδιακή απαγόρευση που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δώσει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες-μέλη τον χρόνο να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές. Το σχέδιο δεν πρόκειται, άλλωστε, να τεθεί προς διαπραγμάτευση στα κράτη-μέλη προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε να μη λειτουργήσει προς όφελος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε περίπτωση που προκαλέσει νέα εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αναμένεται να τεθεί προς διαπραγμάτευση στα κράτη-μέλη μετά τον β΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να κατευθύνει τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας προς ανατολάς, αφού οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Σε ομιλία του στο πλαίσιο κυβερνητικής σύσκεψης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να εγκαινιάσει άμεσα την κατασκευή υποδομών για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς ανατολάς εφόσον η Ε.Ε. σχεδιάζει να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της σε ενέργεια. Δήλωσε μάλιστα έκπληκτος που οι Ευρωπαίοι επιμένουν να μιλούν για εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι «παραδέχονται πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις χώρες της Ε.Ε. ότι με την προσπάθειά τους «να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία εξωθούν ανοδικά τις τιμές της ενέργειας και αποσταθεροποιούν την αγορά». Τόνισε πως οι ΗΠΑ μπορούν να κατευθύνουν μέρος των αμερικανικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, αλλά σε πολύ πιο ακριβές τιμές, που θα πλήξουν το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναφέρθηκε, πάντως, και στο πλήγμα που έχει δεχθεί ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας από τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση, καθώς επισήμανε πως έχει διαρραγεί η εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας και έχει γίνει πιο ακριβή, ενώ «οι τράπεζες των εχθρικών χωρών καθυστερούν τις πληρωμές».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στη διελκυστίνδα με τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά το νόμισμα των πληρωμών για το φυσικό αέριο. Τόνισε πως η Ρωσία κάνει ορισμένα βήματα για να επιτύχει την πληρωμή των φυσικών της πόρων στο εθνικό της νόμισμα και για να εγκαταλείψει τα δολάρια και το ευρώ, και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προετοιμάσει τη ρωσική αγορά συναλλάγματος για τη μετάβαση αυτή. Προσέθεσε πως «γενικά σκοπεύουμε να αυξήσουμε δραματικά το μερίδιο των πληρωμών που θα γίνονται στα εθνικά νομίσματα σε ό,τι αφορά το εξωτερικό μας εμπόριο». Νωρίτερα, βέβαια, το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡΑ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, πως η Αυστρία μπορεί να εξακολουθήσει να πληρώνει το ρωσικό αέριο σε ευρώ. Ο κ. Νεχάμερ, ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την έναρξη του πολέμου, υπογράμμισε πως η μεταξύ τους συζήτηση ήταν «ευθύτατη, ανοικτή και σκληρή» σε ό,τι αφορά την εισβολή στην Ουκρανία. Σημειωτέον ότι το 80% του αερίου που εισάγει η Αυστρία προέρχεται από τη Ρωσία και ως εκ τούτου η χώρα τάσσεται εναντίον ενός άμεσου εμπάργκο της Ε.Ε. κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων και είναι πρακτικά αδύνατον να στραφεί άμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή