H Premia Properties μετατρέπεται σε ΑΕΕΑΠ

H Premia Properties μετατρέπεται σε ΑΕΕΑΠ

Την ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της κατά τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων 12 μηνών σχεδιάζει η διοίκηση της Premia Properties.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της κατά τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων 12 μηνών σχεδιάζει η διοίκηση της Premia Properties, η οποία ετοιμάζεται να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ετήσια ενημέρωση προς τους αναλυτές, η εταιρεία διαθέτει ήδη ρευστότητα της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν νέα μόχλευση τραπεζικού δανεισμού.

Μακροπρόθεσμα, η Premia επιδιώκει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ έως το 2027. Αλλοι στόχοι που έχουν τεθεί για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπουν την επίτευξη απόδοσης επί των επενδυμένων κεφαλαίων (equity) μεγαλύτερης του 12%, μέση διάρκεια μισθώσεων των ακινήτων του χαρτοφυλακίου άνω των πέντε ετών, όπως επίσης και αναλογία δανεισμού/αξίας χαρτοφυλακίου χαμηλότερη του 60%. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διανομή του 50% των κερδών από τη λειτουργία της ήδη από τη χρήση του 2022 και μετά.

Στο πλαίσιο της μετατροπής της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1 δισ. ευρώ αξίας χαρτοφυλακίου, θα αξιοποιηθούν όλα τα πιθανά «εργαλεία». Ενα εξ αυτών αναμένεται να είναι η αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου αφενός να εισέλθουν περισσότεροι μέτοχοι στην εταιρεία και να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής, αφετέρου να εισπράξουν κι ένα σημαντικό ποσό οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσει τη σημαντική ανάπτυξη της Premia Properties μέχρι σήμερα. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια κίνηση είναι μεσοπρόθεσμη και θα διερευνηθεί ως επιλογή από τα μέσα του 2023 και μετά, όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία στις αρχές του έτους.

Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της στο 1 δισ. έως το 2027.

Σήμερα, το ενεργητικό της Premia Properties είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και αποτελείται από 27 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 260.524 τ.μ. Εξ αυτών, τα δεκατρία ακίνητα παράγουν εισόδημα, τέσσερα είναι οικόπεδα προς ανάπτυξη και δέκα είναι σχολεία που διαχειρίζεται η εταιρεία στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης ΣΔΙΤ.

Από τα ακίνητα που παράγουν εισόδημα, τα εννιά είναι κτίρια logistics εκμισθώσιμης επιφάνειας 173.000 τ.μ. και αξίας 114,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα τρία είναι καταστήματα υπεραγορών, συνολικής επιφάνειας 7.434 τ.μ. και αξίας 10,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει αποκτήσει κι ένα κτίριο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου, στον Πειραιά.

Παράλληλα, η Premia έχει υπογράψει προσύμφωνα για την απόκτηση ακόμη τεσσάρων επενδυτικών ακινήτων – τριών κτιρίων που λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, αλλά κι ενός υπό ανάπτυξη πάρκου βιοτεχνολογίας στα Μεσόγεια. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να αποκτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη, καθώς πριν από λίγες ημέρες επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία ανάμεσα στους μετόχους της εταιρείας και τη Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη (βασικός μέτοχος και στην Premia) για την εξυγίανση και την ανάπτυξή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή