ΕΥΑΘ: Στα 73,6 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2021

ΕΥΑΘ: Στα 73,6 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2021

Επηρεασμένα από το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) κατά τη χρήση του 2021.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επηρεασμένα από το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) κατά τη χρήση του 2021.

Η εισηγμένη πέρυσι, συγκριτικά με το 2020, ενίσχυσε κατά 2,38% τον κύκλο εργασιών, στα 73,6 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης (+4,52%) και υπηρεσιών ύδρευσης (+1,28%).

Ωστόσο, λόγω κυρίως των αυξημένων εξόδων από τη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), και δευτερευόντως του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 14,13%, στα 50,5 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το μεικτό κέρδος μειώθηκε κατά 16,46%, στα 23 εκατ. ευρώ, με τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης να ενισχύονται κατά 160,4%, στα 7,1 εκατ. ευρώ, εξαιτίας, σε μεγάλο βαθμό, του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Το 2021 τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΑΘ, σε ετήσια βάση, υποχώρησαν κατά 5,8%, στα 15,7 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 4,6%, στα 11,3 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν και τα μετά φόρων κέρδη. Η κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου μειώθηκε κατά 7,24%, στα 21 εκατ., έναντι 22,6 εκατ. ευρώ, με την ΕΥΑΘ να διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 91,3 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 11,46% συγκριτικά με το 2020.

Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 21 εκατ. ευρώ.

«Το 2021, παρά τις αντιξοότητες από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, οι λειτουργικές επιδόσεις της ΕΥΑΘ Α.Ε. υπήρξαν εξαιρετικές, η εισπραξιμότητά της ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σημαντικά, χάρη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην προβλεψιμότητα στη διαχείριση των κινδύνων.

Για τα επόμενα έτη προβλέπεται απορρόφηση και ισοστάθμιση μεσοπρόθεσμα του υψηλού ενεργειακού κόστους, παράλληλα με υπεύθυνη, βιώσιμη ανάπτυξη, με έργα ενεργειακής εξισορρόπησης και κοινωνικής αλληλεγγύης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη.

Η ΕΥΑΘ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 175 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δεύτερη φάση της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (21,7 εκατ. ευρώ), τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης (6 εκατ.) και την επέκταση του τηλε-έλεγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης (3,35 εκατ.).

Η εισηγμένη παρέχει και υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου υποστήριξης για μελέτες και έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή