Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone

Στην απόρριψη του αιτήματος λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής, που είχε καταθέσει η Vodafone στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προχώρησε χθες η ανεξάρτητη αρχή.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόρριψη του αιτήματος λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής, που είχε καταθέσει η Vodafone στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προχώρησε χθες η ανεξάρτητη αρχή. Ο πάροχος ζητούσε να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων της Cosmote που έχει, ήδη, εγκρίνει η ολομέλεια –με διαφορετική σύνθεση σε σχέση με τη σημερινή– της ΕΕΤΤ, όπως και να μην προχωρήσει η έγκριση των υπόλοιπων πακέτων. Οι εγκρίσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στη δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας Ιντερνετ των συνδρομητών σταθερής της Cosmote σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Vodafone, οι νέες δωρεάν παροχές του ΟΤΕ στηρίζονται σε μεθοδολογία του 2011, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους και οι υπόλοιποι πάροχοι να μην είναι σε θέση να προσφέρουν ομοειδή προγράμματα χωρίς να ζημιώνονται. Κατά την ίδια επιχειρηματολογία, οι δαπάνες (χονδρικής, προώθησης, εξοπλισμού κ.λπ.) προκειμένου οι υπόλοιποι πάροχοι να είναι σε θέση να προσφέρουν τις αντίστοιχες δωρεάν παροχές υπερβαίνουν τα έσοδα, ενώ το απαιτούμενο εκτιμώμενο επιπρόσθετο κόστος τοποθετείται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕΤΤ, κύκλοι της Vodafone σημείωναν χθες ότι το αίτημα της εταιρείας «στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό». Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι «θεματοφύλακας γι’ αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ η έγκριση του νέου, έπειτα από διετή διαβούλευση, έχει “παγώσει” από τον Μάρτιο του 2021».

Ο πάροχος ζητούσε να μην προχωρήσει η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων στο Ιντερνετ σταθερής της Cosmote.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την υλοποίηση επένδυσης 3 δισ. ευρώ με στόχο, έως το 2027, τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH). Η επένδυση αυτή συνοδεύεται με τη δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας Ιντερνετ των συνδρομητών σταθερής της Cosmote μέχρι και το τέλος της χρονιάς. Για παράδειγμα, συνδρομητής με σύνδεση VDSL 50 θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100, κάτι που θα ισχύσει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50 Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50 Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100 Mbps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή