Ομηρος της αβεβαιότητας η αγορά κατοικίας

Ομηρος της αβεβαιότητας η αγορά κατοικίας

Σε ασυνήθιστους και αβέβαιους καιρούς, τα μοντέλα οικονομικής συμπεριφοράς διαλύονται. Ιστορικά μιλώντας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας βρίσκονταν σε στενό συσχετισμό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασυνήθιστους και αβέβαιους καιρούς, τα μοντέλα οικονομικής συμπεριφοράς διαλύονται. Ιστορικά μιλώντας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας βρίσκονταν σε στενό συσχετισμό. Ούτως ή άλλως, γιατί να μην έχουν τέτοια διασύνδεση; Αποτυπώνουν τα ίδια βασικά μεγέθη, ήτοι τα οικονομικά των νοικοκυριών, την αγορά εργασίας και τις συνθήκες στην παροχή πιστώσεων. Η ζήτηση για αγορά κατοικίας ενισχύεται όταν η εμπιστοσύνη είναι ρωμαλέα και αντιστρόφως. Εντούτοις, ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην καθοδικά κινούμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη δυναμική δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών παρατηρείται από τις αρχές της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη φαίνεται πως αντιδρά άμεσα στο σοκ από τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν και την κρίση στο κόστος ζωής. Αντιθέτως, με τα ανωτέρω η αγορά στέγης ωφελείται από μια μακροχρόνια δομική ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς, καθώς και από το γεγονός ότι οι αγοραστές σπιτιών θεωρείται πιθανόν να είναι εκείνες οι οικογένειες και τα άτομα που έχουν τις υψηλότερες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις – όπερ σημαίνει ότι έχουν λιγότερο επηρεαστεί δυσμενώς από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Και ενόσω το πλαίσιο χρηματοδότησης παραμένει ευνοϊκό, η ζήτηση στέγης δεν θα κληθεί να επιλύσει σχετικά προβλήματα, αντιθέτως με όσα συνέβαιναν σε προηγούμενες κρίσεις, όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ή το 2008-2009.

Τον Μάρτιο, πάντως, ανεξαρτήτως της κλιμακούμενης αβεβαιότητας, η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας παρέμενε ζωηρή. Ο δείκτης αναμενόμενων μηνιαίων μεταβολών στις τιμές οικιών υποχώρησε ελαφρώς από το 77,9% τον Φεβρουάριο στο 73,8% τον Μάρτιο, δηλαδή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Οι δε δείκτες, που αφορούσαν τις μελλοντικές εξελίξεις, έδειξαν και αυτοί ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις. Οι προσδοκίες για τις τιμές το προσεχές τρίμηνο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, στο 29,7% τον Μάρτιο από το 33,8% τον Φεβρουάριο, ενώ οι προσδοκίες για τις πωλήσεις ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα από το 10,7% στο 16,1%. Πάντως, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η υψηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κλονίζεται, σημειώνοντας σχεδόν τόσο σοβαρή πτώση όσο και στην περίοδο της κρίσης στην Ευρωζώνη, εκείνης του 2008-2009, αλλά και στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι οικονομολόγοι των διεθνών κεφαλαιαγορών, ημών συμπεριλαμβανομένων, προειδοποιούμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περιπέσει σε ύφεση εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν αμέσως ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αν και δεν φαίνεται πιθανό κάτι τέτοιο. Ενόψει τέτοιας αστάθειας, η ζήτηση στέγης με κάποιον τρόπο θα μετριαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή