Οι κερδισμένοι της εφορίας φέτος

Οι κερδισμένοι της εφορίας φέτος

Ποιοι θα έχουν επιστροφή φόρου ή σημαντική μείωση φόρου – Εως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Mέχρι χθες είχαν υποβληθεί μόλις 185.818 δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου και, σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, αμέσως μετά το Πάσχα το βάρος θα πέσει στην ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.

Ωστόσο, κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων έχουν κάθε λόγο να υποβάλουν νωρίς τις δηλώσεις τους, καθώς το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι πιστωτικό, δηλαδή θα έχουν επιστροφή φόρου ή σημαντική μείωση του φόρου. Συγκεκριμένα, οι νέοι επαγγελματίες, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι βρίσκονται μεταξύ αυτών που είναι οι κερδισμένοι της εφορίας. Ειδικότερα:

• Εισοδήματα από ακίνητα. Στο εισόδημα από ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 λόγω απαλλαγής των ενοικιαστών από την υποχρέωση καταβολής των ποσών αυτών βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, το ποσό που έλαβαν ως αποζημίωση από το κράτος είναι αφορολόγητο.

• Νέοι επαγγελματίες. Eκπτωση 50% του φορολογικού συντελεστή από το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έχουν τα φυσικά πρόσωπα για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης της δραστηριότητάς τους, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, τα φυσικά πρόσωπα έχουν για τα πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας επιπλέον απαλλαγές και ελαφρύνσεις που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της ατομικής τους επιχείρησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέοι επιτηδευματίες ή οι νέες ατομικές επιχειρήσεις έχουν τις ακόλουθες φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις:

– Ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας φορολογίας μειώνεται κατά 50% (στο 4,5%) για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά σας από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

– Οταν αποκτάτε για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό.

– Απαλλάσσεστε από την επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια από την έναρξη επιτηδεύματος.

Ολοι οι φορολογούμενοι που υπάγονται σε αυτή τη ρύθμιση, για να κατοχυρώσουν τον μειωμένο αυτό συντελεστή, πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (στο έντυπο Ε1).

• Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω. Εχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά.

Mέχρι χθες είχαν υποβληθεί 185.818 δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων, εκ των οποίων οι 61.238 ήταν χρεωστικές με μέσο φόρο στα 502 ευρώ.

• Φιλοξενούμενοι. Απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

• Επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις. Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν και φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.

• Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα θα δουν στον φετινό λογαριασμό της εφορίας να μην έχει επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης.

• Εμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

• Ανενεργά μπλοκάκια. Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια και έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

Τι δείχνουν προς το παρόν τα εκκαθαριστικά της εφορίας:

• Το 59,53% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 185.818 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 144.462 είναι μηδενικά.

• Για το 15,23% των φορολογουμένων ή 36.968 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 289 ευρώ.

• Το 25,24% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 61.238 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 30,79 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 502 ευρώ.

• Συνολικά για το 74,66% των φορολογουμένων που υπέβαλαν μέχρι στιγμής δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή