Ελληνικό: Έργα 600 εκατ. θα «τρέξουν» οι Aβαξ και Intrakat

Ελληνικό: Έργα 600 εκατ. θα «τρέξουν» οι Aβαξ και Intrakat

Αναλαμβάνουν τα έργα υποδομής και τον πύργο πολυτελών διαμερισμάτων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατασκευαστικές εταιρείες Αβαξ και Intrakat αναδεικνύονται στους πρώτους μεγάλους νικητές των πρώτων διαγωνισμών που «έτρεξε» η Lamda Development, για τα έργα υποδομής και τον πύργο πολυτελών διαμερισμάτων Marina Tower, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάδειξη της πρότασης που έχει καταθέσει η κοινοπραξία της Intrakat και της γαλλικής Bouygues ως της επικρατέστερης μεταξύ των υπολοίπων που είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Marina Tower.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η εν λόγω κοινοπραξία έχει κερδίσει τη «μάχη», κάτι που θα επισημοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που στην ουσία εξασφαλίζει η κοινοπραξία είναι ένα σημαντικό προβάδισμα για την ανάληψη και του έργου. Βάσει των όρων του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η Lamda προτίμησε να μη συμπεριλάβει και την ανάθεση των εργασιών. Αντιθέτως, ο ανάδοχος θα έχει αρχικά τον ρόλο του συμβούλου – κατασκευαστή σε συνεργασία με την εταιρεία που «τρέχει» τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του πύργου. Τους επόμενους μήνες η Lamda μπορεί να προχωρήσει με το σχήμα Intrakat – Bouygues για την κατασκευή του έργου ή να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό αποκλειστικά για το έργο της κατασκευής.

Εκτός από την κοινοπραξία Intrakat – Bouygues, το συμβόλαιο διεκδίκησαν επίσης τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, Αβαξ – Rizzani de Eccher και Archirodon – Besix. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει σημειώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, πρόθεση της εταιρείας είναι το έργο για την κατασκευή του Marina Tower να ξεκινήσει πριν εκπνεύσει το 2022, ενδεχομένως ήδη από τον προσεχή Οκτώβριο.

Στόχος της Lamda Development είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Tower εντός του 2022.

Το εν λόγω έργο είναι και το μοναδικό από τα ακίνητα που θα αναπτύξει η ίδια η Lamda Development, το οποίο θα έχει επίπτωση στο κόστος κατασκευής από τις ανατιμήσεις των υλικών κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, μια πιθανή αύξηση του κόστους κατασκευής, π.χ. κατά 20%, θα σημάνει μείωση των κερδών από τις πωλήσεις κατά το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Ο πύργος κατοικιών Marina Tower, συνολικού ύψους έως 200 μέτρων, χωροθετείται στο παραθαλάσσιο τμήμα, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η επιφάνεια του ακινήτου θα ανέρχεται σε περίπου 45.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει περί τα 200 διαμερίσματα υψηλής πολυτέλειας, με το έργο να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει τα 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη η Lamda Development έχει εξασφαλίσει μελλοντικά έσοδα από τις προπωλήσεις των διαμερισμάτων, συνολικού ύψους 374 εκατ. ευρώ, καθώς μάλιστα προχώρησε σε βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των ακινήτων, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 10% των προς πώληση επιφανειών.

Εκτός από την Intrakat, σημαντικά έργα υλοποιεί στην έκταση του Ελληνικού και ο όμιλος Αβαξ, καθώς ανέλαβε το πρώτο μεγάλο πακέτο των έργων υποδομής, ύψους της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ. Τα έργα, μεταξύ άλλων, αφορούν την κατασκευή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου, την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, καθώς και την κατασκευή πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων κτιρίων. Η «Αβαξ» έχει ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες ήδη από το τέλος Μαρτίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τον Σεπτέμβριο του 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή