Από 13% έως 19% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Από 13% έως 19% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Καύσιμα, διόδια, διανυκτέρευση, εισιτήρια εκτοξεύουν το κόστος για τους εκδρομείς

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί φέτος, έπειτα από δύο χρόνια απαγορεύσεων κυκλοφορίας και μετακινήσεων, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα να επιτρέπεται να γιορτάσουν το Πάσχα μακριά από τα αστικά κέντρα, το ζήτημα, ωστόσο, είναι εάν οικονομικά το… αντέχουν, καθώς το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 13% με 19%. Οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και μάλιστα σε αυτά που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, σε καύσιμα, διαμονή, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά ακόμη και στα διόδια εκτινάσσουν σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος. Ακόμη δε και εάν κάποιος επιλέξει να γιορτάσει το Πάσχα στον τόπο διαμονής του μαζί με κάποιους φίλους και συγγενείς, τηρώντας το έθιμο του σουβλιστού αρνιού, θα χρειαστεί μόνο για το πασχαλινό τραπέζι να ξοδέψει 140-200 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα αγοραστούν 5 κιλά αρνιού ή κατσικιού. Στην περίπτωση, πάντως, που κάποιος επιλέξει να ψήσει στη σούβλα, τότε θα πρέπει να αγοράσει ένα αρνί ή κατσίκι τουλάχιστον 10 κιλών. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, και με δεδομένο ότι οι τιμές για το αρνί κυμαίνονται από 9 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά έως 15 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, τότε το κόστος για την αγορά του αρνιού διαμορφώνεται από 90 έως 150 ευρώ. Για το ψήσιμο θα χρειαστούν περίπου 10-12 κιλά κάρβουνα, η τιμή των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 13-20 ευρώ.

Από 13% έως 19% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι-1

Για τα υπόλοιπα τρόφιμα και ποτά που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι το κόστος με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζεται σε περίπου 54 ευρώ, καθώς εκτός από την τιμή του αρνιού που έχει αυξηθεί κατά 30% και πλέον σε σύγκριση με πέρυσι, σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται σε λαχανικά και τυποποιημένα τρόφιμα. Ενδεικτικά, οι πατάτες πωλούνται ακριβότερα κατά 7,50%, τα αγγούρια κατά 14,8%, οι μπίρες κατά 17,5%. Συνολικά για ένα τραπέζι 10-12 ατόμων το κόστος κυμαίνεται από περίπου 160 έως 214 ευρώ.

Για ένα τραπέζι 10-12 ατόμων με σουβλιστό αρνί ή κατσίκι το κόστος κυμαίνεται από 140 έως 200 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να ταξιδέψει σε κάποιο άλλον προορισμό, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, ο λογαριασμός βεβαίως ανεβαίνει επικίνδυνα. Και το ταξίδι μοιάζει μάλλον με… Γολγοθά, ανεξαρτήτως εάν κάποιος συναντήσει κίνηση ή όχι. Το κόστος μετάβασης με Ι.Χ. αυτοκίνητο από την Αθήνα στη Δημητσάνα, έναν αρκετά δημοφιλή προορισμό και σχετικά κοντινό, και επιστροφής από εκεί είναι μαζί με τα διόδια περίπου 90 ευρώ (67 ευρώ για τα καύσιμα και 23,30 ευρώ για τα διόδια, στα οποία επίσης έχουν επέλθει ανατιμήσεις από τις αρχές του έτους). Σε αυτό, βεβαίως, το ποσό δεν περιλαμβάνεται η βενζίνη που μπορεί κάποιος να πληρώσει για τις ενδιάμεσες διαδρομές που θα πραγματοποιήσει. Για να αντιληφθεί κάποιος τη διαφορά, εάν έκανε το ίδιο ταξίδι ακριβώς την ίδια εποχή πέρυσι θα πλήρωνε 75,22 ευρώ (52,22 ευρώ για τη βενζίνη και 23 ευρώ για τα διόδια). Εάν διαθέτει εξοχικό ή φιλοξενηθεί σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι, ο λογαριασμός δεν αυξάνεται. Μια τετραμελής οικογένεια, πάντως, για να μείνει σε κάποιον ξενώνα της περιοχής θα πληρώσει κατά μέσον όρο 90 ευρώ/διανυκτέρευση. Κάτι που σημαίνει ότι για τέσσερις διανυκτερεύσεις (από τη Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα) θα πρέπει να καταβάλει 360 ευρώ τουλάχιστον.

Εάν, κάποιος, επιλέξει έναν πιο μακρινό προορισμό, επίσης δημοφιλή για το Πάσχα, όπως είναι το Πάπιγκο, τότε το κόστος μετάβασης και επιστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο. Το συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 231,2 ευρώ (149,5 ευρώ για τη βενζίνη και 81,7 ευρώ για τα διόδια). Το αντίστοιχο κόστος πέρυσι ήταν 197,3 ευρώ (116,8 ευρώ η βενζίνη και 80,5 ευρώ τα διόδια). Το κόστος διαμονής για μια τετραμελή οικογένεια σε ξενοδοχείο στο Πάπιγκο είναι τουλάχιστον 120 ευρώ/διανυκτέρευση.

Πολύ ακριβότερη από πέρυσι είναι και η μετάβαση σε νησιά, καθώς ήδη οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών. Το κόστος μετάβασης και επιστροφής από την Πάρο για μια τετραμελή οικογένεια με εισιτήρια για την οικονομική θέση (εκ των οποίων το ένα παιδικό που έχει 50% έκπτωση για παιδιά 5-10 ετών) και ένα μεσαίο αυτοκίνητο είναι 517 ευρώ. Χωρίς αυτοκίνητο είναι 311 ευρώ. Πέρυσι, το αντίστοιχο κόστος ήταν περίπου 270 ευρώ χωρίς αυτοκίνητο και 455,5 ευρώ με αυτοκίνητο.

Οι επιλογές για τη διαμονή στην Πάρο είναι πολύ περισσότερες, όμως σίγουρα για μια τετραμελή οικογένεια ο λογαριασμός δεν πέφτει κάτω από τα 80 ευρώ/διανυκτέρευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή