Εκτινάχθηκαν οι τιμές των υλικών οικοδομής τον Μάρτιο

Εκτινάχθηκαν οι τιμές των υλικών οικοδομής τον Μάρτιο

Επιβεβαιώνονται τα στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου και των εταιρειών ακινήτων, που ανέφεραν πριν από μερικές εβδομάδες ότι η επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα αντικατοπτριστεί πλήρως στις τιμές των υλικών και ότι αυτό θα αρχίσει να φαίνεται περισσότερο τους επόμενους μήνες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνονται τα στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου και των εταιρειών ακινήτων, που ανέφεραν πριν από μερικές εβδομάδες ότι η επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα αντικατοπτριστεί πλήρως στις τιμές των υλικών και ότι αυτό θα αρχίσει να φαίνεται περισσότερο τους επόμενους μήνες. Ηδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών εκτοξεύτηκε κατά 10,2% τον φετινό Μάρτιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2020. Μάλιστα, στην αγορά προβλέπουν ότι τον Απρίλιο κι ενδεχομένως και τον Μάιο, οι αυξήσεις των υλικών κατασκευής θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκεται ασφαλώς η ηλεκτρική ενέργεια, με ετήσια αύξηση 79,2%, ακολουθεί το πετρέλαιο κίνησης με αύξηση 40,7%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο σίδηρος οπλισμού, που έχει αυξηθεί κατά 20% έναντι του περυσινού Μαρτίου. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 18,3% σημείωσαν οι τιμές των χάλκινων αγωγών, τα τούβλα αυξήθηκαν κατά 16,3%, ενώ οι σωλήνες χαλκού ανατιμήθηκαν κατά 12%. Μεγάλες αυξήσεις σημειώνουν επίσης η ξυλεία οικοδομών (10%), οι πλαστικοί σωλήνες (9,2%), τα θερμαντικά σώματα (8,9%), οι εσωτερικές πόρτες (8,3%), το έτοιμο σκυρόδεμα (7,6%) και τα κουφώματα αλουμινίου (7,3%).

Στην αγορά έχουν αρχίσει πλέον να καταγράφονται και ελλείψεις υλικών.

Ακόμα και από μήνα σε μήνα, οι αυξήσεις είναι σημαντικές, καθώς σε σχέση με τον φετινό Φεβρουάριο, τον Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση κατά 1,6%. Κατά κανόνα, από μήνα σε μήνα, οι ανατιμήσεις είναι οριακές και σπάνια ξεπερνούν το 0,5%. Αντίστοιχα, ο μέσος δείκτης του 12μήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με την περίοδο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το πρόβλημα των τιμών, στην αγορά έχουν αρχίσει πλέον να καταγράφονται και ελλείψεις υλικών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες που εκτελούν δημόσια έργα βρίσκονται προ αδιεξόδου, καθώς καλούνται να εκτελέσουν συμβάσεις με πολύ υψηλότερο κόστος σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν και επί του οποίου υπέβαλαν τις προσφορές τους. Για τον λόγο αυτό έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων προς το υπ. Υποδομών, για την εις βάθος αναθεώρηση των τιμών και την παροχή παρατάσεων κατά τουλάχιστον έξι μήνες, στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων, με την προσδοκία ότι οι τιμές των υλικών θα αρχίσουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή