Αισιόδοξη η Citigroup για την Ελλάδα

Αισιόδοξη η Citigroup για την Ελλάδα

Αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Citigroup, κάτι το οποίο θα ενισχύσει την επενδυτική βάση της χώρας και θα στηρίξει τις νέες εκδόσεις τραπεζικών τίτλων το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Citigroup, κάτι το οποίο θα ενισχύσει την επενδυτική βάση της χώρας και θα στηρίξει τις νέες εκδόσεις τραπεζικών τίτλων το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει.

Η Citi χαρακτήρισε εκ των προτέρων την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P αναμενόμενη, χάρη στις σημαντικές πρόσφατες βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ύπαρξη ενός σταθερού πολιτικού σκηνικού και την αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό φέτος.

Όπως σημειώνει, η Fitch, η οποία αναβάθμισε την αξιολόγηση BB της Ελλάδας σε θετικές προοπτικές τον Ιανουάριο, θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμά της κατά την αξιολόγηση του Ιουλίου. Μια αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς μόνο ένα σκαλοπάτι υπολείπεται για την Ελλάδα να φτάσει στο ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας και να είναι επιλέξιμη για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγορών PSPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακόμα και μετά τη λήξη των συνολικών καθαρών αγορών.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως οι προοπτικές για ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν πρόκληση για τον κλάδο, ακόμη και αν συνεχίζεται η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs και οι τράπεζες επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους από τους οίκους. Συνολικά, η Citigroup θεωρεί ότι η γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων από τον πόλεμο και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά και στην ανάπτυξη. Ωστόσο, παρά τις πτωτικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών, η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξακολουθεί να αναμένεται να είναι της τάξης του 3%-4% το 2022, όπως τονίζει, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς και θα στηρίξει την οργανική παραγωγή κεφαλαίου μέσω των προμηθειών. Επιπλέον, επισημαίνει η Citi, η αύξηση των δανείων και η πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων θα αντισταθμίσουν τη συνολική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους που προκαλείται από το τέλος των ευνοϊκών όρων του προγράμματος TLTRO και τη μείωση των NPEs. Ολα αυτά σημαίνουν, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, ότι η πολύ εποικοδομητική άποψη που έχει για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει άθικτη μεσοπρόθεσμα.

Αναμένει αναβάθμιση της χώρας και των τραπεζών και ανάπτυξη της τάξης του 3%-4% το 2022.

Παράλληλα, η Citi εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες στις εκδόσεις senior τίτλων των ελληνικών τραπεζών, ένα μέτωπο στο οποίο αναμένεται κινητικότητα προσεχώς λόγω της ανάγκης συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) που έχουν αναλάβει. Γενικότερα, οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» στις διακυμάνσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων, σημειώνει, και αυτό οφείλεται στις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε ορισμένους τεχνικούς παράγοντες, όπως το τέλος των καθαρών αγορών ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP ή το τέλος του επιτοκίου-μπόνους του TLTRO.

Πάντως, αν και η πιθανότητα νέων εκδόσεων περιορίζει την άμεση ανοδική πορεία των spreads των senior τίτλων, ωστόσο αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της Ελλάδας, που θα καθιστούσαν έτσι ένα ενδιαφέρον «επενδυτικό «στοίχημα» τις όποιες νέες εκδόσεις τίτλων. Κατά τη Citi, τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών θα είναι τα πρώτα που θα επωφεληθούν από την αναμενόμενη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και της Ελλάδας λόγω της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή