Αποχωρεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η Total

Αποχωρεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η Total

Ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα δύο οικόπεδα δυτικώς και νοτίως της Κρήτης

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή της να αποχωρήσει από τα δύο οικόπεδα δυτικώς και νοτιοδυτικώς της Κρήτης στο οποία συμμετείχε από κοινού με την Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσε η Total, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» από τις 8 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στη δυτική Κρήτη και τη νοτιοδυτική Κρήτη, η Total Energies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks)». Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Total Energies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Total Energies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Total δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είχε λάβει μηνύματα ότι η γαλλική εταιρεία είχε αποστασιοποιηθεί, λόγω της συνολικότερης αλλαγής στρατηγικής και της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό που ξένισε και προκάλεσε ενόχληση στην ελληνική πλευρά είναι πως η Total έσπευσε να ανακοινώσει την απόφασή της στον Τύπο πριν ενημερώσει επισήμως το υπ. Ενέργειας και την ΕΔΕΥ και ενώ υπήρχε ακόμη επαρκής χρόνος για να διευθετηθούν κρίσιμα ζητήματα ενόψει της αποχώρησής της, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με το ποσοστό της στην κοινοπραξία.

«Ο ενεργειακός τομέας διέρχεται τα τελευταία χρόνια μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ως προς την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η αναβάθμιση των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας, ανοίγει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας. Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα της ενεργειακής αγοράς έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους. Θα συνεργαστούμε με την Total για να διευκολύνουμε την αποχώρησή της και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο», δηλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Α. Στεφάτος.

Εξετάζεται εάν τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας (Εxxon Mobil και ΕΛΠΕ) είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το μερίδιο της Total (40%).

Πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί πλέον είναι τι θα γίνει με το ποσοστό 40% που έχει η Total στην κοινοπραξία και εάν οι άλλοι δύο συμμετέχοντες (Exxon Mobil με 40% και ΕΛΠΕ με 20%) είναι διατεθειμένοι να το πάρουν. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η Exxon Mobil παραμένει στο εγχείρημα και είναι διατεθειμένη να μοιραστεί με τα ΕΛΠΕ το ποσοστό της Total. Εάν διαπιστωθεί ότι και αυτή δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη φάση, τότε είναι πιθανό να περάσει όλο στα ΕΛΠΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, που δεν έχουν υψηλό κόστος, ενώ παράλληλα θα αναζητείται άλλος partner στη διεθνή αγορά.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι θα εστιάσουμε στη συνεργασία μας με υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές για να αξιοποιήσουμε το γρηγορότερο δυνατό το δυναμικό της Ελλάδας που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο.

Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο πέλαγος, τα δεδομένα βρίσκονται στο στάδιο της ανάλυσης. Στην παρούσα φάση διερευνούμε τις δυνατότητες για τα οικόπεδα της Κρήτης. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσουμε τους πόρους της ΕΔΕΥ για να εγγυηθούμε ότι θα παρακολουθούμε και θα εφαρμόζουμε τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος», λέει ο κ. Στεφάτος.

Το plan b

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσουν οι έρευνες για να διαπιστωθεί τι κοιτάσματα υπάρχουν. Γι’ αυτό, όπως έχει γράψει η «Κ», έχει καταρτίσει κι ένα plan b για την περίπτωση που οι πολυεθνικές δεν θα συμμετάσχουν και δεν θα βρεθεί άμεσα αντικαταστάτης τους. Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΔΕΥ θα ζητήσει εξουσιοδότηση για να προχωρήσει η ίδια στις έρευνες, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει τον συμψηφισμό του κόστους βάσει των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει μέσω των συμβάσεων έναντι του ελληνικού Δημοσίου, εφόσον εντοπιστούν κοιτάσματα και προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους. Χωρίς την εξουσιοδότηση των παραχωρησιούχων η ΕΔΕΥ, για να προχωρήσει σε έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να προβεί σε αλλαγή του καταστατικού της, κάτι που μένει ανοιχτό στην περίπτωση που χρειαστεί. Η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις σεισμικές έρευνες θα διασφαλισθεί με την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας από το Δημόσιο, που είναι ο μέτοχος (100%). Πληροφορίες φέρουν την ΕΔΕΥ να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία PGS, που είχε πραγματοποιήσει και το 2012 για λογαριασμό του Δημοσίου τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη, τα δεδομένα των οποίων πουλήθηκαν στη συνέχεια στις πετρελαϊκές. Αυτό που συζητείται είναι η δημιουργία ενός κοινού σχήματος με τη συμμετοχή 50%-50% ΕΔΕΥ και PGS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή