«Γκάζι» για άδειες ΑΠΕ και νέο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας

«Γκάζι» για άδειες ΑΠΕ και νέο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας

Επιτάχυνση αδειοδοτικής διαδικασίας σε 14 μήνες από 5 χρόνια σήμερα και μείωση δικαιολογητικών από 91 σε 54.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και υπό την πίεση των προθεσμιών – οροσήμων για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε χθες σε σύντομη διαβούλευση (13 ημερών) το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως και το πλαίσιο ανάπτυξης θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών.

Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου είναι επίσης το πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπως και το πλαίσιο για τα πράσινα πιστοποιητικά και τις εγγυήσεις προέλευσης. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και τα σχέδια δευτερογενούς νομοθεσίας (απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και εγκρίσεις κανονισμών) γι’ αυτό και το ΥΠΕΝ καταφεύγει στη συνδρομή συμβούλου. Εχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις εταιρείες Grant Thornton, PricewaterhouseCoopers (PwC) και Διαδικασία Α.Ε. για υποστήριξη στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, που θα λειτουργήσουν παράλληλα και ως επιταχυντής της πράσινης μετάβασης για την ταχύτερη υποκατάσταση του φυσικού αερίου από ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο είναι σαφώς προσανατολισμένο και στην απεξάρτηση των νοικοκυριών και της βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα υποσταθμών έως 10 MW διατίθεται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες, με το 30% αυτής να κατανέμεται στα νοικοκυριά, το 30% στους αγρότες, το 30% στη βιομηχανία και το 10% σε ανεξάρτητους παραγωγούς. Ενα 30% επίσης της πλεονάζουσας δυναμικότητας άνω των 10 MW σε υποσταθμούς κατανέμεται σε νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία και ανεξάρτητους παραγωγούς και το 70% σε λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση σταθμών αποθήκευσης τουλάχιστον 3,5 GW έως το τέλος της δεκαετίας, βάσει των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα. Εως το τέλος του 2025, βάσει των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 1.500 MW, εκ των οποίων τα 800-900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης).

Με σειρά ρυθμίσεων το νομοσχέδιο επιταχύνει την αδειοδοτική διαδικασία για νέα έργα ΑΠ, περιορίζοντας τον μέσο χρόνο σε 14 μήνες από 5 χρόνια σήμερα και των διαφόρων σταδίων σε 5 από 7, ενώ μειώνεται από 91 σε 54 ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τίθεται συγκεκριμένο ορόσημο στους επενδυτές για την άμεση και γρήγορη υλοποίηση των έργων τους, ελέγχεται η οικονομική τους φερεγγυότητα με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση στον διαχειριστή για τον ηλεκτρικό χώρο και όχι κατά τη δέσμευση αυτού και περιορίζονται οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τους διαχειριστές, με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ από 0,5 έως 1 MW έκαστος. Το ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, μπορεί να παραχωρεί τη χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί βεβαίωση που επιτρέπει τη χωροθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, για διάστημα 22 ετών. Ρητά το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν είναι ο αιγιαλός και η παραλία, οι δημόσιες γαίες, οι δασικές εκτάσεις και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παραχώρηση από το Δημόσιο της θαλάσσιας έκτασης γίνεται έναντι μισθώματος που ορίζεται σε ευρώ και συγκεκριμένα 30 ευρώ τα 1.000 τ.μ. ανά έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή