Αποζημιώσεις 30,3 εκατ. σε παραχωρησιούχους εθνικών οδών

Αποζημιώσεις 30,3 εκατ. σε παραχωρησιούχους εθνικών οδών

Την αποζημίωση των παραχωρησιούχων των εθνικών οδών για την απώλεια εσόδων τους από διόδια το πρώτο εξάμηνο του 2021 ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποζημίωση των παραχωρησιούχων των εθνικών οδών για την απώλεια εσόδων τους από διόδια το πρώτο εξάμηνο του 2021 ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών. Ηδη υπογράφηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις στις εταιρείες «Ολυμπία Οδός», «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και «Γέφυρα Α.Ε.», συνολικά 30,3 εκατ. ευρώ, ενώ έπονται οι υπόλοιπες. Το υπουργείο επίσης ενέκρινε αποζημίωση για τη μη λειτουργία των διοδίων στα Τέμπη, την επιδότηση λειτουργίας του «Μορέα», ενώ ανέθεσε στη «Νέα Οδό» την ανακατασκευή γέφυρας στην παλαιά εθνική Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Οι αποφάσεις για αποζημίωση των παραχωρησιούχων αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021, «που συνίσταται στους περιορισμούς και στις απαγορεύσεις που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις μετακινήσεις για να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας». Πιο συγκεκριμένα:

• Ποσό 17,8 εκατ. ευρώ στην «Ολυμπία Οδό». Τα συνολικά έσοδα από διόδια της εταιρείας εκείνο το διάστημα ήταν 36,2 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 56 εκατ. ευρώ). Η κοινοπραξία ήδη έλαβε για τον ίδιο λόγο 13,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020 και 10,1 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του ίδιου έτους.

• Ποσό 6,56 εκατ. ευρώ στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Τα συνολικά έσοδα από διόδια της εταιρείας εκείνο το διάστημα ήταν 29,7 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 37 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία είχε λάβει 6,3 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και 7,2 εκατ. ευρώ για το β΄ εξάμηνο του ίδιου έτους.

• Ποσό 6,02 εκατ. ευρώ στη «Γέφυρα Α.Ε.». Τα συνολικά έσοδα από διόδια της εταιρείας εκείνο το διάστημα ήταν 13,18 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 19,8 εκατ. ευρώ). Η κοινοπραξία ήδη έλαβε για τον ίδιο λόγο 5,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020 και 5,75 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του ίδιου έτους.

Αφορούν την περίοδο που είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις από το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες «Νέα και Κεντρική Οδός», «Μορέας» και «Αττική Οδός».

Επίσης, τις ημέρες αυτές το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε:

• Ποσό 3,73 εκατ. ευρώ ως επιδότηση λειτουργίας στον «Μορέα» για το διάστημα 3.9.21-2.3.22. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος είναι ο μόνος που επιδοτείται σταθερά, καθώς εξαρχής είχε θεωρηθεί ελλειμματικός (ανάλογη ρύθμιση είχε προβλεφθεί για τον Ε65, αλλά αφαιρέθηκε με την αναθεώρηση των συμβάσεων το 2013 και την «ενοποίηση» των εσόδων του με τη «Νέα Οδό»).

• Ποσό 841.200 ευρώ στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», καθώς δεν λειτούργησε σταθμό διοδίων στην παλαιά εθνική οδό στα Τέμπη. Ο σταθμός θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει από το 2017, ωστόσο το Δημόσιο προτίμησε να καταβάλει την αποζημίωση στον παραχωρησιούχο έκτοτε παρά να αδειοδοτήσει τον σταθμό.

• Τέλος, το υπουργείο Υποδομών ανέθεσε στη «Νέα Οδό» τις εργασίες αποδόμησης της γέφυρας της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και την ανακατασκευή της. Πρόκειται για υποδομή που καταστράφηκε από κακοκαιρία στις 10-12 Δεκεμβρίου του 2021. Το έργο «προστέθηκε» στη σύμβαση που υπέγραψε το Δημόσιο με τον παραχωρησιούχο τον Σεπτέμβριο του 2020, για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων γύρω από την «Ιόνια Οδό».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή