«Χάρτινος πύργος» τα κρυπτονομίσματα

«Χάρτινος πύργος» τα κρυπτονομίσματα

Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τα κρυπτονομίσματα επισήμανε ο Φάμπιο Πανέτα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τα κρυπτονομίσματα μέσα από αυξήσεις φόρων, αυστηροποίηση της νομοθεσίας ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και βελτιστοποίηση των διαδικασιών διαφάνειας επισήμανε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ασχολείται και εργάζεται πάνω στο ψηφιακό ευρώ.

H δυνατότητα που έχει η ΕΚΤ να αυστηροποιήσει το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς είναι περιορισμένη, μέσα από την εποπτεία μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης. Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν κατά το παρελθόν ασκήσει κριτική όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο τα σχόλια του κ. Πανέτα ερμηνεύονται και ως κλιμάκωση της στάσης που διατηρεί η κεντρική τράπεζα απέναντι στα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το ethereum, των οποίων η συνολική χρηματιστηριακή αξία έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 1,8 τρισ. δολ., σύμφωνα με το CoinMarketCap. «Τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Πανέτα. «Αντλούν την αξία τους κυρίως από την απληστία, βασίζονται στην απληστία των άλλων και στην ελπίδα ότι αυτό το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεμπόδιστα. Μέχρι ο χάρτινος πύργος να γκρεμιστεί, αφήνοντας τον κόσμο θαμμένο κάτω από τις απώλειές του».

Καθώς τα κρυπτονομίσματα συνιστούν μόλις το 1% του συνόλου των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Πανέτα επισήμανε πως ως αγορά είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή που ήταν τα στεγαστικά δάνεια στην Αμερική το 2008 τα οποία οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, περιμένοντας τη «φούσκα» να σκάσει και να συνειδητοποιήσουμε μόνο τότε, πόσο διάχυτος έχει γίνει ο κίνδυνος των κρυπτονομισμάτων στο οικονομικό σύστημα», ανέφερε, προειδοποιώντας πως «πλούσιοι επενδυτές, οικονομικοί σύμβουλοι και family offices τώρα επενδύουν πολλά στα κρυπτονομίσματα». Τονίζοντας πως οι φόροι που πληρώθηκαν για τα κέρδη από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ήταν λίγοι και πως συνήθως αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αποφυγή της φορολογίας, ο κ. Πανέτα υποστήριξε πως «μπορεί να υπάρξει υψηλότερη φορολογία κάποιων κρυπτονομισμάτων… υψηλότερη από τη φορολογία άλλων οικονομικών εργαλείων». Σημειώνεται πως η τιμή του bitcoin μειώθηκε τον Νοέμβριο από 69.000 δολ. στα 40.000 δολ. την περασμένη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή