Ε.Ε.: Το 2027 πλήρης απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Ε.Ε.: Το 2027 πλήρης απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Φέτος στην ε.ε. οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου θα μειωθούν κατά δύο τρίτα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά δύο τρίτα σκοπεύει να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια έως το τέλος του 2027. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα II Messaggero ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι. Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ε.Ε. θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2022 από τον προηγούμενο στόχο του 4%, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς εάν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα, επικαλούμενος ορισμένα θετικά στοιχεία τα οποία κληρονόμησε η Ευρώπη από το δεύτερο μισό του 2021, όπως είναι το σημαντικό χαμηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης. «Ο κίνδυνος οικονομικής στασιμότητας θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ υποβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις φετινές προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 2,8% από 3,9% εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο πληθωρισμός συνιστά πλέον «σαφή και παρόντα κίνδυνο για πολλές χώρες». Ο πόλεμος αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας πως περαιτέρω αύξηση των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, οι οποίες στοχεύουν στις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας, θα οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση της παγκόσμιας παραγωγής.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει «έξυπνες κυρώσεις» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στους Times του Λονδίνου. Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων και ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Οταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει «έξυπνες κυρώσεις» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, με την Ε.Ε. να εισάγει από αυτήν το 26% του αργού που κατανάλωσε το 2020.

Η Ουκρανία και ορισμένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Πολωνία και η Λιθουανία, απαιτούν να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο της Ρωσίας, ωστόσο άλλα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ουγγαρία, εναντιώνονται στην επιβολή εμπάργκο άμεσα. «Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Κόβει το αέριο σε Πολωνία, Βουλγαρία

Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία αλλά και τη Βουλγαρία προτίθεται να υλοποιήσει από σήμερα η Ρωσία, απαιτώντας να πληρώνεται σε ρούβλια, σε μια σαφή κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με την Ευρώπη για τον ζωτικής σημασίας ενεργειακό εφοδιασμό και τoν πόλεμο στην Ουκρανία. Την είδηση για την Πολωνία μετέδωσε αρχικά ο πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Onet.pl, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν κατά 17%. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την PGNiG, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην πολωνική αγορά. Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Yamal-Europe από νωρίς χθες το πρωί. Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε χθες στο πρακτορείο Tass ότι η Πολωνία είχε διορία έως χθες να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου. Το διάταγμα προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Η Ε.Ε. έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το μέτρο, με τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν να εκτιμά ότι ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Τις επόμενες ημέρες θα λήξει η διορία που έχει θέσει η Gazprom στις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμόρφωση με το νέο καθεστώς πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή