Σε χαμηλό πενταετίας το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε χαμηλό πενταετίας το ευρώ έναντι του δολαρίου

Με επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών αγορών να «σπάσουν» το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, παρά τους φόβους για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου αλλά και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών αγορών να «σπάσουν» το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, παρά τους φόβους για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου αλλά και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, αξιολογώντας την απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να σταματήσει από χθες την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει προ ημερών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,73% και έκλεισε στις 444,30 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους να κλείνουν σε θετικό έδαφος.

Παρά τις απειλές Πούτιν για διακοπή εξαγωγών αερίου, τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,27% στις 13.793,94 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 6.445,26 μονάδες, με άνοδο 0,48%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.425,61 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,53%.

Με κέρδη έκλεισαν και οι αγορές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με κέρδη 0,63% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να σημειώνει άνοδο 0,46%.

Επίσης, χθες η ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο εξασθένησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας και διαμορφώθηκε σε 1,0512 δολάριο αφότου η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και την εντεινόμενη ανησυχία ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα περιέλθει κατά το τρέχον έτος σε ύφεση. Ορισμένοι κάνουν λόγο για επικείμενη ισοτιμία 1/1 ευρώ/δολαρίου, κάτι το οποίο θα συμβεί πρώτη φορά μέσα σε είκοσι χρόνια. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ενίσχυση του δολαρίου απορρέει και από τον ταχύ ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Η οφθαλμοφανής αδυναμία του ευρώ να προσελκύσει ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον χάρη σε πρόσφατα σχόλια μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιθετικότερη νομισματική πολιτική φανερώνει το πόσο ευάλωτο είναι σε ένα αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζεται από την ολοένα κλιμακούμενη ανησυχία για την Ουκρανία και τη γενικευμένη ενδυνάμωση του δολαρίου», τονίζουν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή