Ενοίκια: Χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί

Ενοίκια: Χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί

Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων COVID ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή βρίσκεται το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη την αποζημίωση από το κράτος μετά τη μείωση ή τον μηδενισμό των ενοικίων την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις που δεν εκκαθαρίζονται μαζικά αλλά καθεμία ξεχωριστά. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκκαθαρίσεων των αποζημιώσεων ανάλογα με την περίπτωση και ενδεχομένως να ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και να καταβληθούν όλα τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων, καθώς και να ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Στην επιστολή της στο οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι καθημερινά γίνεται δέκτης ερωτημάτων και διαμαρτυριών από εκμισθωτές ακινήτων και τους φοροτεχνικούς τους, από όλη τη χώρα, για τις καθυστερήσεις εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων.

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

1. Να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και να καταβληθούν όλα τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

2. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2021, διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.

3. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, «που αποτελεί όχι μόνο μόνιμο αίτημά μας, αλλά και ηθική υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν κατάφωρα από την κατά τον χρόνο εκείνο αναπόφευκτη πρωτόλεια λειτουργία του συστήματος δηλώσεων και τις ψευδείς δηλώσεις των ενοικιαστών τους».

4. Να εμφανίζεται στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» των φορολογουμένων κάθε πληροφορία που τους αφορά σε σχέση με τις εκκρεμότητες αυτές και ενδεχόμενους συμψηφισμούς με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Δήλωση για τετραγωνικά

Στο μεταξύ, χθες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι τις 30 Ιουνίου να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά πληρώνοντας και τα τέλη που τους αναλογούν. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης. Το ποσό που θα προκύψει μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας δόσης, τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr. Με τους κωδικούς Taxisnet θα εισέρχονται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα δηλωθεί το πραγματικό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή