Χρηματιστήριο: Πάτησε γκάζι ο Γενικός Δείκτης, κατέβασε ταχύτητα ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Πάτησε γκάζι ο Γενικός Δείκτης, κατέβασε ταχύτητα ο τζίρος

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε στις 925,07 μονάδες με άνοδο 0,71%

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια ανάκαμψη έπειτα από τη διόρθωση της προηγούμενης συνεδρίασης σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές ωστόσο να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις κρατώντας τον τζίρο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις στην ενέργεια.

Η εικόνα δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί μετά το «φυσιολογικό» πτωτικό γύρισμα που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης την Τέταρτη, ενώ η μεταβλητότητα δείχνει ότι θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα και λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Σύμφωνα πάντως με τη Merit Securities, η μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη είναι ανοδική προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στις 889,52 μονάδες. Σημεία στήριξης αποτελούν οι 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 940 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,71% και έκλεισε στις 925,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,04 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,62%, στις 2.244,29 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,34% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.506,24 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,04 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +3,21%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +2,58% και η «Σαράντης» στο +2,1%. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν τέσσερις τίτλοι: ΔΕΗ (-0,46%), ΑΔΜΗΕ (-0,22%), Βιοχάλκο (-0,23%) και Titan (-0,6%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,43%, στις 652,27 μονάδες, με τη Eurobank να καταγράφει κέρδη 0,89%, τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να υποχωρούν κατά 1,65% και 0,9%, αντιστοίχως, ενώ αμετάβλητη στο 1,4 ευρώ έκλεισε η Πειραιώς.

Η όξυνση της ενεργειακής κρίσης μετά το νέο «χτύπημα» του Ρώσου προέδρου (κλείσιμο στρόφιγγας της Μόσχας προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία) τάραξε τις αγορές και διέκοψε την αυτόνομη πορεία στο Χ.Α., δίνοντας την ευκαιρία στους πωλητές να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Ωστόσο, η ελληνική αγορά ανέκαμψε γρήγορα ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες και σύμφωνα με την «Κύκλος Χρηματιστηριακή» θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος ώστε να υπερπηδηθεί η αντίσταση των 950 μονάδων και να οδηγηθούμε στην αναμέτρηση με το υψηλό έτους των 971 μονάδων της 11/2.

Πάντως, στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, το αντίθετο μάλιστα, και οι αναλυτές ήδη αρχίζουν να στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα σε σχέση με τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος και έχει ηγηθεί της ανάκαμψης του Χ.Α. αλλά και των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε πως οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης επιδεινώθηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επιπτώσεων των κυρώσεων. Το σοκ εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που η περιοχή αντιμετώπιζε ήδη υψηλό πληθωρισμό, ελλείψεις και συμφόρηση προσφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή