Eurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

Ταχύτητα γι’ άλλον ένα μήνα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες και εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτητα γι’ άλλον ένα μήνα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες και εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός ανέβηκε στο 9,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, υψηλότερα σε σχέση με το 8% του Μαρτίου. (Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο λεγόμενος εθνικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 8,9% τον περασμένο μήνα). Συγκρινόμενος με τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 2,2%. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκαν με την ελάχιστη διαφορά κατά 0,1%, ωστόσο το 7,5% που κατέγραψαν συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,6%, κατεβάζοντας αισθητά ταχύτητα από το 2,4% του Μαρτίου. 

Οι τιμές της ενέργειας και τον Απρίλιο είναι η ωστική δύναμη για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμούς, καθώς αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 38%, χαμηλότερη ωστόσο σε σχέση με τον Μάρτιο και την ενίσχυσή τους κατά 44,4%.

Μπορεί η αύξηση στις τιμές ενέργειας να επιβραδύνθηκε, ωστόσο σε όλες τις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες προϊόντων επιταχύνθηκε, εξού και η διατήρηση των τιμών καταναλωτή στα ίδια σχεδόν επίπεδο με τον Μάρτιο. 

Ειδικότερα, τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και των ειδών καπνιστού σημείωσαν άνοδο κατά 6,4% από 5% ένα μήνα νωρίτερα, με τις τιμές στην υποκατηγορία μη επεξεργασμένων τροφίμων να ενισχύονται κατά 9,2% από 7,8% και των επεξεργασμένων τροφίμων κατά 5,5% από 4,1%. 

Από 3,4% στο 3,8% ανέβηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, ενώ αντίστοιχα οι τιμές των υπηρεσιών κινήθηκαν υψηλότερα στο 3,3% από 2,7%. 

«Πρωταθλήτριες» γι άλλον ένα μήνα οι χώρες της Βαλτικής, καθώς οι Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία κατέγραψαν ποσοστά 19%, 16,6% και 13,2% αντίστοιχα. 

Στο μεταξύ υπήρχαν και χώρες που είδαν τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται και πρόκειται για τις Ισπανία (από 9,8% στο 8,3%), Ολλανδία (από 11,7% στο 11,2%) και Ιταλία (από 6,8% στο 6,6%).

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή