Πρόταση επιδότησης ενοικίου χαμηλόμισθων και ανέργων

Πρόταση επιδότησης ενοικίου χαμηλόμισθων και ανέργων

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) περιλαμβάνουν μια σειρά από προτάσεις με στόχο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ένα «υλοποιήσιμο στεγαστικό πρόγραμμα».

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιδότηση ενοικίου σε εργαζομένους και ανέργους, καθώς και την εκπόνηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης, σε συνδυασμό με επίδομα ενοικίου και voucher φιλοξενίας των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, προτείνουν ως τις πλέον άμεσες και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στον τέως ΟΕΚ.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που το 2012 με την κατάργησή του εντάχθηκαν στον τέως ΟΑΕΔ, νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), περιλαμβάνουν μια σειρά από προτάσεις με στόχο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ένα «υλοποιήσιμο στεγαστικό πρόγραμμα». Και εκτιμούν ότι με την αύξηση των οικοδομικών υλικών και τα πολύ υψηλά ενοίκια, η πλέον εύκολη και άμεση λύση είναι η επιδότηση ενοικίου.

Ετσι, με στόχο την αξιοπρεπή στέγαση, τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών ενοικίου, τον περιορισμό της ανεργίας και τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, ζητούν τη νομοθέτηση ενός επιδόματος ενοικίου που θα είναι εξατομικευμένο και κοινωνικά δίκαιο. Η ΔΥΠΑ θα επιδοτεί το υπερβάλλον ποσό ενοικίου που πληρώνει ο ενοικιαστής άνω του 20% του καθαρού μισθού του. Για την αποφυγή αύξησης των ενοικίων θα νομοθετηθεί μάλιστα πλαφόν (ανάλογα με τα μέλη του κάθε νοικοκυριού και το ύψος του ενοικίου). Ετσι, για παράδειγμα, άγαμος εργαζόμενος με καθαρά μηνιαία έσοδα 700 ευρώ, που σήμερα πληρώνει ενοίκιο 400 ευρώ, θα πρέπει σύμφωνα με την πρόταση των εργαζομένων να καταβάλει ο ίδιος μόνο το 20% των 700 ευρώ, ήτοι 140 ευρώ και τα υπόλοιπα 260 να τα επιδοτεί η ΔΥΠΑ.

Ειδικά δε για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους και τους ανέργους προτείνουν την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης συνδυασμένο με επίδομα ενοικίου ΔΥΠΑ και φιλοξενίας των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΟΑΕΔ, ή χορήγησης voucher για την ενεργοποίησή του στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να δίνει επιπλέον ενίσχυση στους νέους και κίνητρα για δημιουργία οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή