Επιτροπή Ανταγωνισμού: Λειτουργεί με μόλις 81 υπαλλήλους

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Λειτουργεί με μόλις 81 υπαλλήλους

Με μόλις 81 εργαζομένους λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 230. Αν και οι προσλήψεις καθυστερούν, την ίδια στιγμή γίνονται αποσπάσεις προς άλλους φορείς του Δημοσίου στελεχών που διαχειρίζονται σημαντικούς φακέλους.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν σημαντικές υποθέσεις που χειρίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και συνολικά το ελεγκτικό της έργο, καθώς συνεχίζεται η «αιμορραγία» σε προσωπικό. Πέρα από το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων καλύπτει λιγότερο από το 50% του συνόλου των οργανικών θέσεων που προβλέπονται και συγκεκριμένα μόλις το 35%, οι διαδικασίες νέων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να καθυστερούν ακόμη και δύο χρόνια, ενώ η πλήρωση των θέσεων μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας έχει αποβεί σχεδόν άκαρπη. Το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 230 και αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εργαζομένων είναι μόλις 81.

Η μη επίλυση του ζητήματος στην παρούσα συγκυρία, μια συγκυρία πολύ υψηλού πληθωρισμού που δημιουργεί διαταραχές στην αγορά, πολλών συγκεντρώσεων, και κρίσιμων εν εξελίξει υποθέσεων (τράπεζες, κατασκευαστικές κ.ά.), αυξάνει τη σοβαρότητα των συνεπειών του ευρύτερα στην οικονομία και την κοινωνία.

Επιστολές διαμαρτυρίας

Οι διαδικασίες νέων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ καθυστερούν ακόμη και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει αποστείλει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ πλέον σκοπεύει να ενημερώσει για το πρόβλημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ότι η μη διασφάλιση επαρκών ανθρώπινων πόρων και ειδικευμένου προσωπικού για την ορθή λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1 (για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών-μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς) και να προκαλέσει την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να διαθέτουν επαρκές ειδικευμένο προσωπικό, ικανό να διενεργεί εμπεριστατωμένες νομικές και οικονομικές αξιολογήσεις, οικονομικά μέσα και τεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων επαρκών εργαλείων τεχνολογίας των πληροφοριών, προκειμένου να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους κατά την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οδηγία. Η νέα «πληγή», υπό την έννοια ότι το φαινόμενο εντείνεται και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές, είναι οι λεγόμενες αποσπάσεις κατά παρέκκλιση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε άλλους φορείς και υπουργεία του Δημοσίου, αποσπάσεις με τις οποίες συνήθως έρχεται αντιμέτωπη η ηγεσία της Αρχής ξαφνικά, την ώρα που απλώς πρέπει να υπογράψει. Σημειώνεται ότι οι αποσπάσεις αυτές γίνονται κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων για τις προσλήψεις και αποσπάσεις, και συνήθως δεν χρειάζεται να περάσουν προηγουμένως από την έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει οκτώ τέτοιες αποσπάσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν στελέχη της ανεξάρτητης αρχής που χειρίζονταν εξαιρετικά κρίσιμες υποθέσεις, όπως αυτή που αφορά τις χρεώσεις των τραπεζών. Μάλιστα, παράγοντες με γνώση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναποτελεσματικό κρίνεται και το σύστημα της εφαρμογής της κινητικότητας, καθώς από τις συνολικά 60 θέσεις που έχουν εγκριθεί να καλυφθούν με αυτή τη μέθοδο τα τρία τελευταία χρόνια, μόνο τέσσερις έχουν καλυφθεί, κάτι που αποδίδεται τόσο στις πολλές εξαιρέσεις που ισχύουν στο σύστημα όσο και στο γεγονός ότι λόγω του φόρτου εργασίας και των όχι τόσο υψηλών αμοιβών συγκριτικά με άλλους φορείς του Δημοσίου δεν είναι πολύ ελκυστική η εργασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ. Οπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός, πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε έπειτα από διαδικασία δύο ετών ένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, λόγω των χαμηλών αμοιβών σε σύγκριση με αυτές που ισχύουν στην αγορά για κάποιες ειδικότητες, οι θέσεις δεν καλύφθηκαν αμέσως, διότι δεν είχαν εμφανιστεί οι τρεις πρώτοι κατά σειράν επιλογής.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμούν ότι ένα πιο ευέλικτο σύστημα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για τις προσλήψεις οι οποίες θα γίνονται με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αλλά μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον χρόνο της συνολικής διαδικασίας. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ακόμη και με 140 άτομα, δηλαδή χωρίς να καλυφθεί το σύνολο των οργανικών θέσεων, η Αρχή θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή