Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χερσόνησος των Βαλκανίων μπορεί να έχει τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της Ηπείρου. 

«Το έργο στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη και έναν φάρο που εκπέμπει διπλό σήμα: με την ολοκλήρωσή του θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να απαλλαγούμε από το αέριο που προέρχεται από ρωσικές πηγές και οι χώρες μας να αναλάβουν κοινό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου», συμπλήρωσε.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού. «Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».

Στη τελετή έδωσαν το «παρών» ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο προέδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κατά την οποία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία και να φτάσουμε στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε πως «αρχικά ήμουν αρκετά σκεπτικιστής, αναρωτιόμουν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, τώρα όμως θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων, καθώς με αυτό το έργο αυτό θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο-1

Η έναρξη της κατασκευής του δεύτερου, μετά τη Ρεβυθούσα, τερματικού σταθμού LNG της χώρας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σε όλη την Ευρώπη επισπεύδονται οι επενδύσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενώ οι εξελίξεις έχουν αναδείξει ήδη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πύλη φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια, καθώς από την περασμένη Τετάρτη –οπότε η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα για τη Βουλγαρία– έχει καταστεί σε αποκλειστικό προμηθευτή της γειτονικής χώρας. Το 40% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο καλύπτεται με LNG από τη Ρεβυθούσα και το 60% με ρωσικό αέριο που πουλάει η ΔΕΠΑ.

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το LNG που θα φτάνει με καράβια από διάφορες πηγές στην Αλεξανδρούπολη θα αεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία και στη Ρουμανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας Gastrade –που υλοποιεί το έργο– προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2023, ωστόσο η εταιρεία έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.

Αδειοδότηση για έναν ακόμη FSRU στη Θράκη εξασφάλισε από τη ΡΑΕ η Gastrade

Την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση ενός δεύτερου FSRU στη Θράκη, ανακοίνωσε σήμερα, από το βήμα της σημερινής εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE τόνισε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

«Η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο κ. Σιφναίος, «είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Ο κ. Σιφναίος, αφού ευχαρίστησε όλη την ομάδα της εταιρείας για την εξαιρετική δουλειά που οδήγησε στην έναρξη υλοποίησης του πρώτου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, εξήρε τη συμβολή των φορέων και των κατοίκων της πόλης. «Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μέρος στην Ελλάδα που θα πίστευε στο έργο», όπως η οικοδέσποινα Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, είπε και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, όλους τους προκατόχους του και όλους τους φορείς: το λιμεναρχείο, το λιμάνι, το επιμελητήριο, τον Τύπο και πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης.

«Σ’ αυτό τον στόχο», πρόσθεσε, «έχει λόγο και η Περιφέρεια αφού τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο TAP αλλά και ο IGB, του αδελφού έργου του FSRU».

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Περιφέρεια (τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη), αλλά κι έναν «πραγματικό φιλέλληνα», όπως χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή