Attica Bank: Παρουσίασε ζημίες 105 εκατ. για το 2021

Attica Bank: Παρουσίασε ζημίες 105 εκατ. για το 2021

Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν, καθώς επίκεινται τιτλοποιήσεις αξίας 3 δισ. ευρώ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 105 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ζημία που εμφάνισε κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση η Attica Bank, αποτέλεσμα που ενσωματώνει αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 25,1 εκατ. ευρώ και πρόσθετη ζημία 55,4 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης.

Αυτό προκύπτει από τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, με βάση τα οποία ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 33,6%, ενώ ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) του ομίλου διαμορφώθηκε στο 8,3% και ο συνολικός δείκτης (CAD) στο 11,84%. Τα 105 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος μόνο της συνολικής ζημίας που αναμένεται να καταγράψει η τράπεζα στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης που έχει δρομολογηθεί μέσω της τιτλοποίησης δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, και το ακριβές ύψος της αναμένεται να προσδιοριστεί στο προσεχές δίμηνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση της Attica Bank με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2021, στην οποία οι τρεις βασικοί μέτοχοι, ΤΜΕΔΕ, Rinoa Ltd – Ellington Solutions και ΤΧΣ, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα, συνολικού ύψους έως 365 εκατ. ευρώ, μέσω δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εφόσον απαιτηθεί, σε τρίτη εισφορά κεφαλαίου ή/και σε πρόσθετες εναλλακτικές δράσεις».

Η ζημία των 105 εκατ. ευρώ ενεργοποιεί για δεύτερη φορά τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Σήμερα και μετά την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΤΧΣ ελέγχει το 63,1% της τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ το 14,7% και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington το 9,99%, ενώ στόχος της νέας ΑΜΚ με βάσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι μέτοχοι, είναι το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Σε αυτή τη φάση, και όπως έχει γράψει η «Κ», η ζημία των 105 εκατ. ευρώ ενεργοποιεί για δεύτερη φορά τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία, υποχρεώνοντας την τράπεζα να προχωρήσει στην έκδοση τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants), τα οποία θα καλυφθούν από το Δημόσιο και στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε γίνει και το 2021, οδηγώντας ουσιαστικά στην «είσοδο» του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού που διαθέτει το Ταμείο στην Attica Bank και θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μια μεταβατική περίοδο, πριν «αποκαλυφθεί» το πραγματικό ύψος της ζημίας και το κεφαλαιακό άνοιγμα που θα κρίνει και την απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την κάλυψή του, αλλά και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη της τράπεζας και εντέλει την ιδιωτικοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που θα ενεργοποιηθεί αυτή τη φορά δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και το πρόσθετο ποσοστό που θα αποκτήσει το ΤΧΣ θα κυμανθεί κοντά στο 5%.

Η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση –περιλαμβάνει τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με τις επωνυμίες Omega, Astir 1 και 2– θα ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και προϋποθέτει την αξιολόγησή τους προκειμένου να προσδιοριστούν οι τίτλοι υψηλής (senior), ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Οπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, «λόγω του γεγονότος ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την τιτλοποίηση βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, στην παρούσα φάση η διοίκηση της τράπεζας δεν μπορεί να προβεί σε αξιόπιστη εκτίμηση του ύψους της αξίας των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής σειράς των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, και κατ’ επέκταση στην αξιόπιστη επιμέτρηση του ύψους των επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης, που μπορεί να προκύψουν εφόσον η τράπεζα συνεχίσει με αυτή τη στρατηγική διαχείρισης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, για τη λήψη της ελάχιστης απαιτούμενης πιστοληπτικής διαβάθμισης ΒΒ-».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των κεφαλαίων της, η τράπεζα σχεδίασε τους πρώτους μήνες του 2022 πρόσθετες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η πώληση της δραστηριότητας POS (εκτιμώμενη θετική επίδραση 80 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1) και η ενεργή αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων (εκτιμώμενη θετική επίδραση 30 μονάδες βάσης σε όρους CET1). Επιπλέον, υλοποίησε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, στο οποίο συμμετείχαν 104 άτομα και η ετήσια εξοικονόμηση ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή