Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σχεδιάζει επενδύσεις 6,5 δισ. έως το 2029

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σχεδιάζει επενδύσεις 6,5 δισ. έως το 2029

Τα 4,5 δισ. στους κλάδους παραχωρήσεων και ηλεκτροπαραγωγής και τα 2 δισ. σε ΑΠΕ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2029 δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συνολικά πρόκειται να δαπανήσει 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και 4,5 δισ. ευρώ στους τομείς των έργων παραχώρησης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές. Σημειωτέον ότι το 2021 οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 245,6 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των αναλυτών στο πλαίσιο χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε ότι το επενδυτικό πλάνο των 6,5 δισ. ευρώ έχει ήδη διασφαλισμένα τόσο τα ίδια κεφάλαια όσο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, γεγονός που επιτρέπει στον όμιλο να προχωρήσει στην απρόσκοπτη υλοποίησή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι νωρίς να υπάρξει πλήρης αποτίμηση της επίδρασης από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ωστόσο φαίνεται πως οι ανατιμήσεις οδεύουν προς το τέλος τους, καθώς η καμπύλη ήδη γίνεται σταδιακά επίπεδη και αναμένεται να ομαλοποιηθεί.

Το επενδυτικό πλάνο έχει ήδη διασφαλισμένα τόσο τα ίδια κεφάλαια όσο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Πάντως, όπως φαίνεται ο τομέας των κατασκευών δεν μοιάζει να έχει επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις, το αντίθετο μάλιστα. Οπως αναφέρει χθεσινή ανάλυση της Euroxx, το 2021 τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του κλάδου της κατασκευής αυξήθηκαν κατά 177% σε 52,8 εκατ. ευρώ, καθώς το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 8,8% από 3,6%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τη Euroxx, στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους υφιστάμενων έργων και σε πρωτοβουλίες ελέγχου του κόστους. Ο κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυξήθηκε κατά 14,2%, σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά κατά το τέταρτο τρίμηνο η αύξηση άγγιξε το 49% σε 201,8 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων και της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων του ομίλου στην Πελοπόννησο.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου (μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις) διαμορφώνεται πλέον σε 4,9 δισ. ευρώ, ιστορικό υψηλό και μάλιστα υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου ιστορικού υψηλού των 3,9 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2013. Μεταξύ των νέων έργων που αναμένεται να υπογραφούν περιλαμβάνονται οι συμβάσεις παραχώρησης για την Εγνατία Οδό (περιλαμβάνει κατασκευαστικό αντικείμενο άνω του 1 δισ. ευρώ), το οργανωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό (επιπλέον 1 δισ. ευρώ), όπως επίσης και μια σειρά έργων στα οποία ο όμιλος αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης ως μέλος κοινοπραξιών. Ειδικότερα, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat – Ακτωρ (η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρεται να ξεπερνάει το 50%) πρόκειται να υπογράψει τις συμβάσεις για το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, της τάξεως των 434 εκατ. ευρώ, αλλά και για το τμήμα του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 28,3% σε 1,14 δισ. ευρώ, από 892 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) ενισχύθηκε κατά 33,7% σε 323,5 εκατ. ευρώ, έναντι 242 εκατ. ευρώ το 2020. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 50 εκατ. ευρώ, από 12,7 εκατ. ευρώ. Στα παραπάνω στοιχεία δεν υπολογίζεται η ζημία ύψους 94 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση που έγινε στα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή