Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από τον Νοέμβριο

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από τον Νοέμβριο

Ο υπολογισμός θα γίνεται αυτόματα μέσω των δεδομένων της εφαρμογής myData

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο θα λάβουν τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myData καθιστoύν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα. Επίσης θα περιορισθούν σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν τη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 879.844 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 437,4 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 701 εκατομμύρια παραστατικά. Σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Πλέον τα στοιχεία που καταχωρίζονται παρέχουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ και στο οικονομικό επιτελείο να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί, αλλά και να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθεί κάθε έτος. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλαδικές ενισχύσεις – όπως τα μέτρα με βάση τον δηλωθέντα τζίρο. Για παράδειγμα, εάν τα ηλεκτρονικά βιβλία είχαν εφαρμοσθεί πριν από την πανδημία, οι Αρχές θα είχαν τη δυνατότητα στοχευμένων ενισχύσεων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κλάδου, χωρίς οριζόντια μέτρα όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 174.394 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρίζονται στα myData.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε όσους εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως, ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία είναι μέσω της εφαρμογής να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA του επαγγελματία (έσοδα) και στο myDATA της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα). Αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών παραμένει ο χρήστης της εφαρμογής. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή