Η Premia μετατρέπεται σε ΑΕΕΑΠ και εξοικονομεί πάνω από 10 εκατ.

Η Premia μετατρέπεται σε ΑΕΕΑΠ και εξοικονομεί πάνω από 10 εκατ.

Εξοικονόμηση άνω των 10 εκατ. ευρώ από φοροαπαλλαγές, λόγω της μετατροπής της Premia Properties σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εκτιμά ότι θα έχει σε βάθος πενταετίας η διοίκηση της εισηγμένης.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοικονόμηση άνω των 10 εκατ. ευρώ από φοροαπαλλαγές, λόγω της μετατροπής της Premia Properties σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εκτιμά ότι θα έχει σε βάθος πενταετίας η διοίκηση της εισηγμένης. Αυτό ανέφερε χθες ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, όπου εγκρίθηκε και τυπικά η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, μετά την πρόσφατη έγκριση και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ετσι, η Premia Properties θα αποτελέσει την πέμπτη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου.

«Η μετατροπή της Premia Properties σε ΑΕΕΑΠ ήταν μια συνειδητή επιλογή, την οποία μάλιστα είχαμε προαναγγείλει. Επιλέξαμε τον θεσμό αυτό γιατί έδειξε την αντοχή του σε περίοδο κρίσης και επειδή ήδη λειτουργούσαμε ως επενδυτική εταιρεία ακινήτων, καθώς δεν έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εισέλθουμε στην ανάπτυξη ακινήτων», ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρκάζος, επαναλαμβάνοντας τη στόχευση της εταιρείας να διανέμει, από τη χρήση του 2023, το 50% των κερδών από λειτουργικές δραστηριότητες (όχι δηλαδή και τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία).

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, παρά τα φορολογικά πλεονεκτήματα (π.χ. οι ΑΕΕΑΠ δεν φορολογούνται για κέρδη από την πώληση ακινήτων, ούτε υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης), το θεσμικό πλαίσιο επιδέχεται βελτιώσεις, καθώς π.χ. το όριο του 25% του ενεργητικού στην κατοχή οικιστικών ακινήτων κρίνεται περιττό. Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου δεν μπορούν να εντάξουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στις στέγες στο χαρτοφυλάκιό τους. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαβούλευσης για αλλαγές και βελτιώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Το άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το ενεργητικό της Premia Properties ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, μαζί με τα κεφάλαια ύψους 90 εκατ. ευρώ που διαθέτει προς επένδυση. Αλλωστε το άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει νέες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι εντός των επόμενων δύο ετών η αξία του ενεργητικού της εταιρείας να έχει αυξηθεί σε 500 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα τον στρατηγικό στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόκτηση τεσσάρων ακόμη επενδυτικών ακινήτων, εκ των οποίων τρία κτίρια που λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες (σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υπογράψει και προσύμφωνο για την αγορά ενός υπό ανάπτυξη πάρκου βιοτεχνολογίας στα Μεσόγεια.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να αποκτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη, καθώς πριν από λίγες ημέρες επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία ανάμεσα στους μετόχους της εταιρείας και στη Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη (βασικός μέτοχος και στην Premia) για την εξυγίανση και την ανάπτυξή της. Το σχέδιο εξυγίανσης της οινοποιίας είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί από το Πρωτοδικείο Βέροιας στις 11 Μαΐου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia θα εισπράττει ετήσια έσοδα 1 εκατ. ευρώ από την ενοικίαση πέντε αμπελώνων 600 στρεμμάτων και συναφών εγκαταστάσεων στην «Μπουτάρης». Εκτός από τους αμπελώνες, η εισηγμένη θα αποκτήσει κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι, αλλά και σημαντικές εκτάσεις στη Σαντορίνη και στην Κρήτη (πλησίον της Κνωσού).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή