Μονόδρομος οι ανατιμήσεις για εταιρείες τροφίμων

Μονόδρομος οι ανατιμήσεις για εταιρείες τροφίμων

Οσες έχουν αποθεματοποιήσει πρώτες ύλες σε χαμηλές τιμές απλώς καθυστερούν τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές προσδοκίες και αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία τους το 2022, καθώς όλα εξαρτώνται από την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τις εισηγμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων. Αλλωστε, σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών τα περιθώρια κέρδους πιέστηκαν ήδη από το 2021 και η κερδοφορία υποχώρησε, παρά την ενίσχυση του τζίρου, λόγω της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Το βασικό όπλο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες μέχρι στιγμής είναι οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, ενώ λιγοστά φαίνεται να είναι τα παραδείγματα εκείνων που είχαν εγκαίρως αποθεματοποιήσει πρώτες ύλες σε χαμηλές τιμές, έτσι ώστε να καθυστερήσουν τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές.

Ακόμη πάντως και σε αυτές τις περιπτώσεις, η μη γρήγορη έξοδος από τη νέα κρίση θα αντιμετωπιστεί επίσης με αύξηση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων. Στην τελευταία αυτή κατηγορία, των «προνοητικών», ανήκει η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», η οποία, όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση για τη χρήση του 2021, ήδη από το δεύτερο μισό του 2021 η διοίκηση προχώρησε σε σημαντική αποθεματοποίηση πρώτων υλών, ενώ προσπαθεί να κλείνει το κατά το δυνατόν μακροπρόθεσμες συμφωνίες προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκότερες τιμές και επάρκεια σε συσκευαστικά και λοιπά υλικά παραγωγής. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι σημαντικές πιέσεις στην αγορά πουλερικών που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία (λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών) ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα το κόστος προμήθειάς τους και στην ουσία προαναγγέλλει ανατιμήσεις, αναφέροντας ότι «η διοίκηση του ομίλου εξετάζει διάφορα πλάνα συγκράτησης του αυξημένου κόστους παραγωγής, καθώς και την κατά το δυνατόν εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής της με βάση τα νέα κοστολογικά δεδομένα». Η στρατηγική της αποθεματοποίησης ευνοήθηκε και από το γεγονός ότι το 2021 οι τιμές των κρεάτων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κι έτσι επέτρεψαν και την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου, κάτι πάντως που στην τρέχουσα χρήση δεν ισχύει.

Σε ανατιμήσεις, έστω και περιορισμένες, προχώρησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 η αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος», η οποία προχώρησε σε συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές για την εξασφάλιση προμήθειας πρώτων και δεύτερων υλών, ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγική της λειτουργία.

Τον δρόμο των ανατιμήσεων ακολούθησε η γαλακτοβιομηχανία «Εβροφάρμα», η οποία, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους είχε ζημιογόνο δεύτερο εξάμηνο. «Η εταιρεία κατέβαλε προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονα μετακύλισης του υπερβάλλοντος κόστους παραγωγής στην τιμή του τελικού προϊόντος, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε το ζημιογόνο αποτέλεσμα του β΄ εξαμήνου του 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά στην οικονομική της έκθεση για το 2021, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο του 2022 προχώρησε σε «αξιόλογες» ανατιμήσεις.

Με αύξηση πωλήσεων, αλλά μείωση κερδών έκλεισε το 2021 για τη «Μύλοι Λούλη» και την «Κρι Κρι», με την αλευροβιομηχανία, μάλιστα, να αποφασίζει τη μη διανομή μερίσματος, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη και τα δεδομένα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή