Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές μετά την πρόταση Ε.Ε. για εμπάργκο

Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές μετά την πρόταση Ε.Ε. για εμπάργκο

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έρχεται σε μια στιγμή που έχει μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή – Δεν θα είναι εύκολο, θα χρειαστεί χρόνο, εκτιμούν αναλυτές του κλάδου.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση «δεν θα είναι εύκολο», με την οποία συνόδευσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόταση για εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, απέκτησε άμεσα χειροπιαστό περιεχόμενο με το νέο άλμα περίπου 4% που σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μόλις διέρρευσε η είδηση. Το αργό Δυτικού Τέξας πλησίασε, έτσι, τα 107 δολάρια το βαρέλι και το Brent βρέθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στα 109 δολάρια το βαρέλι και παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο μέχρι το βράδυ.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι λιγότερο δύσκολο από μια απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τονίζουν, ωστόσο, ότι και πάλι θα πρόκειται για τιτάνιο έργο, που θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το 25% του πετρελαίου που εισάγει η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία στη διάρκεια του περασμένου έτους έστελνε σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα. «Θα είναι περίπλοκο», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Μπροντζ, υπεύθυνος γεωπολιτικής στην Energy Aspects, και μιλώντας στους New York Times εξηγεί πως «πρέπει να αποσυνδεθούν δύο αλληλένδετα τμήματα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος» και προεξοφλεί ότι «θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά και μεγάλο κόστος». Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο σχέδιο που προωθεί η Κομισιόν, είναι αυτονόητο πως θα είναι μάλλον μεγάλο όπως προκύπτει από τις εξαιρέσεις που παραχωρήθηκαν σε Ουγγαρία και Σλοβακία, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αργό.

Ετσι οι αναλυτές του κλάδου προεξοφλούν πως ο αποκλεισμός του ρωσικού πετρελαίου θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν θηριώδη και δαπανηρό ανταγωνισμό για άλλους προμηθευτές πετρελαίου. Οπως αναφέρει το Bloomberg, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έρχεται σε μια στιγμή που έχει μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου και γενικότερα κάθε προϊόν διύλισης και αυτό σημαίνει ότι θα καταστήσει την πολιτική αυτή επιλογή της Ε.Ε. σαφώς πιο δαπανηρή. Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου ερευνών για θέματα ενέργειας SeekingAlpha, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σήμερα περίπου 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε προσφάτως μείωση των αποθεμάτων του κατά 4,5 εκατ. βαρέλια τόσο σε βενζίνη όσο και σε άλλα προϊόντα διύλισης. Μιλώντας στους New York Times, ο Βίκτορ Καντονά, ειδικός επί θεμάτων πετρελαίου στην εταιρεία Kpler, που παρακολουθεί τις ροές της ενέργειας, υπογράμμισε πως από όλους τους εναλλακτικούς προμηθευτές μόνον η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο. Μέχρι στιγμής, όμως, τόσο οι Σαουδάραβες όσο και ο ΟΠΕΚ στο σύνολό του δεν έχουν δείξει τη διάθεση να αυξήσουν την παραγωγή τους παρά ελάχιστα. Προφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα του διεθνούς καρτέλ η εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού», ενώ σε πολιτικό επίπεδο η στάση του εξηγείται και από τη συμμαχία που έχει συνάψει τα τελευταία δύο χρόνια με την άλλοτε ανταγωνίστριά του Ρωσία. Οπως υπογραμμίζει ο Βίκτορ Καντονά, το πετρέλαιο του Ιράν θα μπορούσε να προσφέρει μια διέξοδο, αλλά οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη περιορίζουν δραματικά τις εξαγωγές περσικού πετρελαίου.

Μιλώντας, άλλωστε, στον ιστότοπο ενεργειακών θεμάτων SeekingAlpha, ο ίδιος αναλυτής πετρελαίου προέβλεψε ένα τοπίο «σαν το παιχνίδι μουσικές καρέκλες» όπου όλοι προσπαθούν να καθίσουν όταν διακοπεί η μουσική, αλλά πάντα κάποιος θα μένει όρθιος και θα χάνει αφού οι καρέκλες είναι λιγότερες από τους παίκτες. Προσέθεσε πως το τίμημα θα είναι βαρύ για τις ευρωπαϊκές χώρες και το εμπάργκο «θα αποβεί επώδυνο για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και κατά συνέπεια και για τον Ευρωπαίο καταναλωτή». Σε ό,τι αφορά τη διάθεση πάνω από ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα που έχουν ανακοινώσει αφενός η Ουάσιγκτον και αφετέρου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, μέχρι στιγμής είχαν ευεργετικό αντίκτυπο κυρίως στην αμερικανική και όχι στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Καντονά εκτιμά αντιθέτως πως μπορεί να βρει εύκολα άλλες αγορές για το πετρέλαιό της, όπως η Ινδία και η Τουρκία. Οπως, άλλωστε, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές ευκαιρίας. Παράλληλα, η Rystad Energy, που διεξάγει έρευνες για την ενέργεια, θεωρεί πιθανό να αυξηθούν φέτος τα πετρελαϊκά έσοδα του Κρεμλίνου κατά 45% φτάνοντας τα 108 δισ. δολάρια χάρη στην εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή